Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto

Facebook har ikke passet særligt godt på 200 millioner til 600 millioner passwords, Vestager er ikke EU-kandidat, Apple og Microsofts aktier stiger stødt, Bitcoin-boss har skovlet penge ind og spion-fotos afslører Porsches el-bil i København.

Rigtig god fredag morgen. Inden vi kaster os over it-nyhederne, sender vi en venlig tanke til Arthur Schawlow og Charles Townes, som på denne dato i 1960 indsendte det første patent på lasere. Alt fra CD-afspillere til øjenkirurger har siden nydt godt af arbejdet, som Arthur Schawlow modtog en Nobelpris for i 1981.

IDA Tele bliver til IDA Connect
Vi begynder også i det historiske hjørne. For Ingeniørforeningens faglige netværk for professionelle inden for telekommunikation, kaldet IDA Tele, der blev etableret i 1979, skifter nu navn.

Ifølge en pressemeddelselse har verden, og især teknologierne, forandret sig markant siden lanceringen. Netværket, som i dag har cirka 2.500 medlemmer, skifter derfor navn til det bredere klingende navn, IDA Connect.

Mellem 200 millioner og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering
Facebook fandtes helt sikker ikke i 1979. Og spørgsmålet er efterhånde, om ikke det var en god ting. For nu er Facebook igen i søgelyset for slendrian når det kommer til brugernes sikkerhed.

Ifølge The Verge, som henviser til den anderkendte Krebs on Security, har Facebook igennem flere år opbevaret mellem 200 millioner og 600 millioner brugeres password ukrypteret. Facebook har bekræftet fadæsen og erkendt at man fandt fejlen tilbage i januar.

Passwords opbevares normalt altid krypteret. Men hos Facebook har fejlen betydet, at op til 20.000 Facebook-ansatte potentielt har haft adgang til de ukrypterede kodeord.

Solide børshop til Microsoft og Apple
Amerikanske aktier, og især tech-aktier, tog nogle solide hop torsdag amerikansk tid. Heriblandt Apple og Microsoft.

Især Apple-aktien har været ramt af historier om faldende iPhone-salg samt den truende amerikansk-kinesiske-handelskrig. Men efter flere ugers forsigtige stigninger rundede aktien 195 dollar for første gang siden november 2018.

Også Microsoft fulgte godt med og ligger nu på 120 dollar per aktie.

Vestager ikke kandidat
Ud over glæden ved aktiestigningen kan direktørene på chefgangene i Silicon Valley måske også drage et lettelsens suk.

For ifølge Børsen er konkurrencekommisær Magrethe Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost:

"Det er slet ikke et spørgsmål, jeg har stillet mig selv. Jeg er medlem af et team, der skal diskutere substans. Jeg er ikke spidskandidat, og dermed ikke kandidat.", siger Maregrethe Vestager selv til Børsen.

Selvom Margrethe Vestager ikke selv vil stå ved sit kandidatur, er hun dog automatisk i spil, så længe hun er en partiorganisationen Aldes kandidater.

Det kan du læse mere om her: Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter

Bitcoin-millionær løfter sløret for stor gevinst
I en historie i Børsen fortæller Niklas Nikolajsen, stifteren af Bitcoin Suisse, for første gang om udvalgte nøgletal.

Samlet set har Niklas Nikolajsen, der privat begyndte at købe bitcoins i 2011, haft et overskud på 347 millioner kroner i 2017 og 2018.

Tallene for 2019 vil bitcoin-bossen ikke gætte på, men han siger til Børsen, at han regner med at tjene penge på den mildst talt ustabile kryptovaluta.

Hemmelig el-Porsche på besøg i København
Vi slutter med en lille forsmag på Porsches kommende el-bil Taycan - til alle jer der købte og solgte bitcoins på det rigtige tidspunkt.

Taycan er endnu ikke i produktion, men det har ikke stoppet 20.000 i at betale 2.500 euro i depositum - det skrev vi om forleden.

Og forleden var den så, i camoufleret form, på besøg i København.

Her var bilmagasinet Pro Street hurtigt ude med kameratelefonen efter et læsertip og kan derfor vise billeder af den kommende lynhurtige elbil. Du kan se billederne her.

Og så må du ellers have en fantastisk fredag...
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
En skærmrevolution er på vej: Her er alt du bør vide om fremtidens mini-LED og micro-LED-skærme
En mindre skærmrevolution er nu under opsejling. Tre nye skærmteknologier kommer med hver deres løfte om vild kontrast, flottere farver og modulære egenskaber.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
The Digital Edge: Claus H. Andersen står i spidsen for at gøre dit indkøb nemmere i Salling Groups 1.500 butikker
Podcast: Salling Groups digitale chef, Claus H. Andersen, er på en digital mission: Det skal være nemmere at handle, nemmere at være kunde og nemmere være forbruger - i alle kædens 1.500 butikker. Hør hvordan den digitale chef arbejder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.