Ugen i tech: Nu går den første kommercielle 5G service i luften / Ikea og Sonos samarbejder: Her er deres første møbelhøjttalere / Sonys første 16K skærm strækker sig over 20 meter

Verizon tilbyder klodens første 5G-betværk til forbrugere, mens IKEA og Sonos indgår sælsomt samarbejde. Sony laver en regulær biografskærm ud af dyre LED-paneler.

Nu går den første kommercielle 5G service i luften
Den 11. april 2019 lød startskuddet for de første kommercielle udrulninger af det kommende 5G-netværk.

Efter at have levet på forsøgsbasis i over et år, kan de allerførste 5G-abonnenter nu tilgå det lynhurtige mobilnetværk i udvalgte området omkring Chicago og Minneapolis i USA.

Det er den amerikanske telegigant Verizon som nu tilbyder sine første 5G-abonnementer som et tilkøb til eksisterende mobilbredbåndsabonnementer. Merprisen lyder på 10 dollar per måned, godt 65 kroner.

Den lynhurtige forbindelse kræver en 5G-ekviperet smartphone, som udbydes i samarbejde med Motorola og deres Moto Z3 ekviperet med en såkaldt 5G-Mod. Andre telefoner med indbygget 5G, som Samsung Galaxy S10 5G samt LG V50 ThinQ støder dog snart til selskabets mobilportefølje.

I en test opnåede mediet PCMag gennemsnitlige netværkshastigheder på 215 mbit/sekund med Moto Z3 ekviperet med 5G Mod. En sædvanlig Moto Z3 opnåede 84 mbit/sekund under samme test.

Se også: Her er klodens første 5G-telefon: Vi har taget et smugkig

Ikea og Sonos løftede denne uge sløret for deres længe rygtede sammenblanding af møbler og højttalere til hjemmet.

Serien hedder Synfonisk og byder i første omgang på en lampe og en reolhøjttaler som begge kan levere trådløs og streamet lyd via Sonos’ økosystem.

Lydmæssigt skulle begge højttalere levere toner, der næsten kan måle sig med Sonos’ billigste højtaler – den 1.500 kroner dyre Sonos One. Det skriver The Verge.

Ikea underbyder dog Sonos med sine to nye højtalere som debuterer til henholdsvis 179 og 99 Euro for lampen og reolhøjttaleren. Det vil svare til knap 1.350 og 750 kroner herhjemme.

De to nye Ikea Symfonisk produkter vil få global debut i august måned.

Læs også: Vi prøver Ikeas knaldbillige Eneby: Bør en møbelproducent overhovedet fremstille højttalere?

Sonys første 16K skærm strækker sig over 20 meter
Mens afløserne til 4K displays , de hyperskarpe 8K skærme, fortsat er yderst sjældne, sigter Sony endnu højere.

Ved årets udgave af NAB broadcast-teknologimessen løb af stablen denne uge, viste Sony deres første 16K skærm frem.

Herligheden bliver dog næppe tænkt til hjemmet, med dimensioner på i alt 19,2 gange 5,4 meter, hvilket giver en skærmdiagonal på 783 tommer, eller knap tyve meter.

Skærmen består af såkaldte Micro-LED paneler, nogle modulære paneler, som Sony kalder ’Crystal LED’, som næsten frit kan sammenstykkes til vilkårlige størrelser.

Sony melder intet om displayets pris, men med 8K teknologi som endnu mangler at få sin brede debut, er løsningen fortsat begrænset til niche-prægede kommercielle formål, skriver netmediet Anandtech.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Region Nordjylland vælger Systematic som leverandør af stort EPJ-system: Danmarks EPJ-landskab nu reelt delt i to
Region Nordjylland vælger Systematic som leverandør af regionens kommende EPJ-løsning. Med beslutningen er Danmark nu reelt delt op i to på EPJ-området. “Det giver god mening,” siger regionsrådsformand. Se her, hvor mange brugere Systematic-systemet Columna nu står til at få i Danmark.
Computerworld
Google tvinger stort skifte igennem: Alle Android-telefoner skal kunne bruge sms’ens afløser
Google vil ikke vente på teleoperatørerne længere. Nu slipper selskabets RCS-teknologien løs på Android-platformen.
Job & Karriere
På jagt efter et nyt ingeniør-job? Her er otte attraktive stillinger, der er ledige netop nu
Find dit nye ingeniørjob her. Lige nu er der ledige stillinger hos blandt andet E-boks, Milestone Systems og Georg Jensen.
White paper
5 ting vi lærte da vi byggede en chatbot til kundesupport
Gennembrud med AI, machine learning og voice recognition, har gjort det muligt at lave virkelighedstro ”menneske til maskine” interaktioner via chatbots. Hos firmaet Cirklum har de for ganske nyligt startet rejsen med at bygge en chatbot, til et firma med over 15 millioner aktive brugere, og hvis vi leger med tanken om at hver eneste af de brugere stillede bare ét spørgsmål, så skulle der som minimum forberedes 15 millioner svar, som er klar til at blive sendt med det samme. Det behøver vi vist ikke nævne er rigtig mange. Den læring der er kommet ud af det lille eksperiment, har vi samlet i dette white paper, så du kan være bedst muligt forberedt til at lancere en chatbot. Hvis du og dit firma allerede har en, så kan du måske blive inspireret til at forbedre jeres. God læselyst!