Artikel top billede

Nu begynder den store juridiske milliard-krig mellem Apple og Qualcomm: Derfor kan den få betydning for hastigheden på din iPhone

I dag lyder startskuddet til en gigantisk retssag mellem Apple og Qualcomm. Der er milliarder af kroner på spil.

Der er milliarder på spil, når tech-giganterne Apple og Qualcomm mandag 15. april har første retsmøde i en fem uger lang retssag.

Her skal det afgøres, om Qualcomm misbruger sin dominerende position på markedet for modem-chip.

Det skriver det amerikanske tech-medie Cnet.

Apple har anlagt sagen i samarbejde med Foxconn og Pegatron, der står for produktionen af Apples enheder.

Selskaberne mener, at Qualcom bruger sin markedsposition til at hindre fri konkurrence, samt opkræve alt for høje licenspriser.

Ifølge Cnet kræver selskaberne bag sagsanlægget samlet set at få refunderet ni milliarder dollar, som de mener at have betalt for meget i licensafgifter siden 2013.

Læs også: Hanekampen mellem Apple og Qualcomm eskalerer: Nu kan iPhones blive ramt af amerikansk importforbud

5G-iPhone kan få lange udsigter

Sagsanlægget kan dog også vise sig at få mærkbare konsekvenser for Apples konkurrenceevne.

Det skyldes, at Apple som resultat af sagen har droppet Qualcomm som leverandør og nu i stedet anvender modem-chips fra Intel.

Men i modsætning til Qualcomm kan Intel, ifølge Cnet, endnu ikke tilbyde en 5G-chip, og derfor kan det betyde, at iPhone-brugere over hele verden må væbne sig med tålmodgihed, hvis de ønsker sig en telefon med lynhurtige 5G-hastigheder.

Juridisk hanekamp har stået på i årevis

De to selskaber har været kastet ud i en juridisk hanekamp med hinanden siden starten af 2017, hvor Apple anlagde sag mod Qualcomm, som ifølge Apple gjorde brug af unfair licensbetingelser.

”Qualcomm har i mange år på unfair vis insisteret på at få betalt royalties for teknologier, som de intet har med at gøre.”

”Jo mere Apple innoverer unikke features som Touch ID, avancerede displays og kameraer, jo flere penge indsamler Qualcomm uden grund, og jo dyrere bliver det for Apple at finansiere denne innovation,” lød det fra Apple dengang.

Qualcomm har dog pure afvist anklagerne fra Apple.

”Apple har bevidst beskrevet vores aftaler og forhandlinger forkert, og det samme gør sig gældende, i forhold til den enorme værdi den teknologi vi har opfundet og delt med mobilproducenter gennem vores licensprogram,” lød svaret fra Qualcomm .

Læs også:
Apple og chip-gigant i juridisk hanekamp: Qualcomm kan blive smidt på porten, når den næste iPhone kommer

Apple forlangte formue af Qualcomm, hvis Qualcomm skulle blive ene-leverandør af modem-chip til iPhone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere