(Foto: Dan Jensen)

Apple og Qualcomm indgår forlig i kæmpestrid: Apple føjer sig og indvilger i at betale - nu er vejen banet for 5G-iPhone

Apple og Qualcomm har indgået overraskende forlig i kæmpe-batalje om rettigheder.

Dårligt nok er den længe ventede retssag mellem Apple og Qualcomm kommet i gang, før sagen er slut.

De to selskaber meddeler nu ganske overraskende, at de har indgået forlig i kæmpebataljen, som nu lukkes ned med en aftale mellem de to parter.

Den betyder, at begge selskaber dropper alle krav i sagen mod hinanden og dybest set fører deres forhold tilbage til det punkt, hvor det var, inden sagen tog sin begyndelse i 2017.

I sagen har Apple bedyret, at chip-producenten Qualcomm har udnyttet sin markedsposition som hovedleverandør til Apple til at opkræve for høje priser for chip og licenser.

Ifølge Apple har ‘Qualcomm udnyttet sit monopol [...] til at fastsætte unfair priser, skade konkurrencen og dikterer vilkår over for nogle af verdens største og mest magtfulde virksomheder,” som det hedder.

Apple skal til lommerne
Men nu er det altså slut.

Forliget betyder, at Apple skal til lommerne.

Selskabet har således indvilget i at betale et engangsbeløb til Qualcomm i forbindelse med forliget, ligesom Apple fremover løbende skal betale royalties til Qualcomm.

Både Apple og Qualcomm har udsendt pressemeddelelser om forliget, men det er ifølge vores amerikanske nyhedsbureau ‘svært at finde mange gode nyheder for Apple’ i forliget.

For forliget betyder, at Qualcomm beholder Apple som kunde og samtidig fremover vil modtage yderligere betaling.

Der er indtil videre desuden ingen indikationer på, at Qualcomm fremover vil ændre forretnings-metoder eller -model med forliget.

Forliget viser dermed, at Apple har stærkt brug for Qualcomm fremover i en tid, hvor vi står på trapperne til 5G. Eneste rigtige alternativ for Apple har været Intel, som ikke desto mindre er langt bagefter Qualcomm i udviklingen af 5G-chip.

Det har betydet, at Apple har stået over for problemer med iPhone-udviklingen uden Qualcomm, hvilket har været en væsentligt årsag til, at Apple nu er faldet til patten.

Qualcomm har angiveligt direkte nægtet Apple adgang til processorer, medmindre Apple ville indgå en licensaftale. Selskabet har pure afvist Apples beskyldninger om misbrug af markeds-positionen.

Qualcomm har tidligere fortalt, at Apple har forlangt, at selskabet skulle betale en milliard dollar i 'incentive payments,' hvis Qualcomm skulle være ene-leverandør af modem-chip til iPhone.

Læs også:

Apple dropper Qualcomm som kæmpe-leverandør - og det kan gå ud over hastigheden på din næste iPhone

Nu begynder den store juridiske milliard-krig mellem Apple og Qualcomm: Derfor kan den få betydning for hastigheden på din iPhone

Hanekampen mellem Apple og Qualcomm eskalerer: Nu kan iPhones blive ramt af amerikansk importforbud

Apple forlangte formue af Qualcomm, hvis Qualcomm skulle blive ene-leverandør af modem-chip til iPhone


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Sådan gør du din forretning agil uden at komplicere netværkssikkerheden
Mange virksomheder er i gang med en form for digital transformation, i forhold til hvordan produkter og services bringes til markedet og i sidste ende levere værdi til kunderne. Men digital transformation bringer også kompleksitet med sig i forhold til dem der opererer netværket. I dette white paper kigger vi nærmere på, hvordan du laver en succesfuld transformation og gør dit netværk sikkert.