Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU tvinger Apple, Google, Amazon og andre til at offentliggøre ranking-metoder

En række helt nye EU-regler skal regulere digitale platforme og skabe mere fair vilkår for virksomheder og privatpersoner, der er aktive på eksempelvis markedspladser og udlejningsplatforme.

EU-Parlamentet har netop godkendt et sæt nye regler, der skal sikre mere fair vilkår for virksomheder, som sælger produkter eller tjenesteydelser via digitale platforme som eksempelvis Amazon, Airbnb eller Apples App Store.

Det meddeleler EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

De nye regler kommer til at gælde for hele den såkaldte platformsøkonomi, hvilket ifølge EU-Kommissionen i praksis vil sige samtlige 7.000 digitale platform, der er aktive i EU.

En EU-Barometer-undersøgele har tidligere vist, at 42 procent af de små og mellemstore virksomheder i EU gør brug af digitale markedspladser.

EU-Kommissionen anslår desuden, at knap halvdelen af de virksomheder oplever problemer, når de gør forretning på platformene.

”Vores nye regler er designet til særligt at være til gavne for de millioner af små og mellemstore virksomheder, der udgør ryggraden i EU’s økonomi. Mange af dem har ikke de forhandlingsmuskler, som er nødvendige, hvis man ønsker at gå i rette med en stor platform," lyder det fra Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissær for indre marked, industri, iværksætteri samt små- og mellemstore virksomheder i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Læs også: Ny EU-lov vil gøre det mere gennemsigtigt og fair at sælge produkter via platforme som Amazon: Det kommer aftalen til at betyde

Det betyder reglerne

Reglerne betyder blandt andet, at platformsejere bliver tvunget til at afsløre de parametre, som de rangerer de forskelle produkter og udbydere efter på deres platform.

Platformsejerne bliver også pålagt at offentliggøre det, hvis de giver egne produkter forrang i forhold til en tredjepartsudbydere.

Samtidig betyder reglerne også, at platformsejere i fremtiden skal give en begrundelse og en appelmulighed, hvis de lukker en sælgers konto.

I den forbindelse vil platformsejeren også blive tvunget til at genoprette kundes konto, hvis suspenderingen skete uberettiget.

Det nye regelsæt indeholder også et krav om, at platformens regler og brugerbetingelser skal skrives i et klart og letforståeligt sprog, og samtidig skal platformsbrugerne som mimum varsles 15 dage i forvejen, hvis der bliver foretaget ændringerne i reglerne.

Selvom EU-Parlamentet nu har godkendt reglerne, mangler de fortsat at blive formelt godkendt af EU’s ministerråd.

Efter godkendelse i ministerrådet vil der går 12 måneder før de træder i kraft.

Læs også: Sådan undgår du at blive "amazoned": Den danske e-handels-branche har fem råd til dig, der frygter at blive kørt over af mægtige Amazon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere