Artikel top billede

Folketinget dropper evaluering af skandaleramt it-system

Folketinget dropper en planlagt evaluering af det digitale vælgererklæringssystem, som partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Pedersen udnyttede en svaghed i før folketingsvalget. Det møder kritik fra to it-eksperter.

De to partier Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Pedersen udnyttede et smuthul i Folketingets digtale vælgererklæringssystem, da de indsamlede de fornødne vælgererklæringer og blev opstillingsberettigede til det seneste folketingsvalg.

Men nu har Folketinget opgivet at udarbejde en planlagt evaluering af vælgererklærings-systemet, og det møder kritik fra flere it-eksperter.

Det skriver Berlingske.

Sagen om smuthullet er tidligere blevet betegnet som både absurd og en skandale, men Social- og Indenrigsministeriet forklarer til Berlingske, at evalueringen er blevet droppet, fordi systemet efter planen skal erstattes af et nyt såkaldt portalsystem, der bygger på en ny procedure for indsamlingen af vælgererklæringer.

Eksperter: Fornuftigt med evaluering
Men ifølge Erik Frøkjær, der er digitaliseringsekspert og lektor i datalogi ved Københavns Universitet, vil det alligevel være meningsfuldt at foretage en evaluering.

“Det er yderst fornuftigt at lave en evaluering efter tre år, for det var jo en radikal ændring i forhold til, hvordan man tidligere indsamlede vælgererklæringer. Det handler ikke kun om, hvorvidt det tekniske system har fungeret eller ej, men om at evaluere proceduren i sin helhed. Hvordan både vælgerne, partierne på vej, de eksisterende partier og administrationen har oplevet den nye, internetbaserede ordning,” siger han til Berlingske.

Et synspunkt der ifølge Berlingske møder opbakning fra Carsten Schürmann, der er lektor ved IT-Universitetet i København. Han mener ligeledes, at det er vigtigt, at man ikke alene får undersøgt de tekniske aspekter, men også får afdækket partiernes oplevelse af at indsamle digitale vælgererklæringer.

Tidligere skulle vælgererklæringer indsamles med pen og papir. Men de nye regler for digital indsamling af vælgererklæring betyder, at man i dag blot skal indtaste sin mail-adresse på et af partiets hjemmesider, og herefter modtager man efter syv dage en mail med et link, der skal bekræftes via NemID.

Men partiet Klaus Riskjær Pedersen opdagede et smuthul i reglerne, der betød, at man kunne omgå kravet om syv dages betænningstid ved i stedet at lede vælgerne direkte ind til NemID-bekræftelsen. Et smuthul, der også blev udnyttet af partiet Stram Kurs.

Læs også: Riskær og Paludan har disruptet den politiske maskine: Digitaliseringen har gjort afstanden til Folketinget kortere end nogensinde før




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere