Business med blockchain: Sæt dig ind i, hvordan blockchain virker, før du begynder at drømme om, hvad det kan gøre for din virksomhed

Klumme: Blockchain har været et af de varmeste buzzwords de seneste år, og selvom det er rigtigt, at blockchain-teknologien kan være grundpillen i din virksomheds digitale transformation, så er det vigtigt, at du forstår visionen bag teknologien, inden du giver dig i kast med at bruge den i din forretning.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Blockchain-teknologi er blevet den teknologiske manifestation af ”tillid” og en afgørende drivkraft for digital transformation. Vi ser virksomheder i samtlige brancher omfavne teknologien, herunder både logistikbranchen, finansverdenen og spritnye startups med nye og radikale ideer.

Men før man kan udvikle en blockchain-strategi for sin virksomhed, er det vigtigt at forstå, hvad der gør denne måde at føre ”regnskab” på så unik og hvad den kan bruges til uden for kryptovalutaer til at understøtte specifikke forretningsområder – eller endda skabe nye.

Skær mellemmanden fra
Disruption handler blandt andet om at højne effektiviteten ved at skære mellemmanden fra og forbinde mennesker eller virksomheder, som gerne vil skabe forretning.

Blockchain var oprindeligt udviklet til at være fundamentet til kryptovaluta, som skulle fjerne banker som mellemmanden i pengeoverførsler, ligesom vi blandt andet ser det med Bitcoins i dag.

I dag har blockchain elimineret behovet for en tredjepart i en lang række forskellige industrier ved at skabe en ny form for tillids-og sikkerhedsfundament.

Større tillid betyder bedre effektivitet
Forestil dig, hvad forretningsverdenen ville kunne opnå, hvis alle stolede på, at deres samarbejdspartnere altid leverede præcis, hvad de havde lovet.

Danskerne er verdensmestre i tillid, men med blockchain ville der ikke være brug for irriterende valideringsprocesser eller mails frem og tilbage for at tjekke op på, om alt nu er, som det skal være.

Med blockchain er alle deltagere en del af en kæde. Man kan ikke ændre på et led i kæden, uden at det accepteres af alle, og den er immun over for manipulation.

For eksempel:

Hvis to parter bliver enige om en kontrakt om at sende 100 produkter, vil blockchain-teknologi sikre, at 100 enheder bliver sendt, at der er en automatisk bekræftelse på, at 100 enheder er modtaget, og at betaling til både forhandleren og transportvirksomheden bliver overført med det samme.

Noget som normalt ville tage dage eller uger at håndtere, og hvor der ville være mennesker inde over processen. Her sker det automatisk og via en platform og teknologi, som er bygget på én ting: Tillid.

Blockchain er første skridt mod digital transformation
Fordi alle i blockchain-kæden er overvåget af blockchain’en, og deres identitet er bekræftet, er blockchain ideel for sikkerhedskritiske virksomheder og brancher som eksempelvis banker.

En centralbank i Europa er allerede i færd med at implementere blockchain som en del af deres digitale transformation.

Her arbejdes der på at etablere en digital identifikationsplatform, som kan bruges af offentlige myndigheder og kommercielle banker over hele landet, og centralbanken har allerede implementeret den underliggende arkitektur for den nye blockchain-platform.

Fremskynder IoT-revolutionen
Blockchain har også uanet potentiale i forhold til IoT (internet of things).

En af de store problemer med IoT er den stigende sikkerhedsrisiko, når milliarder (ja, milliarder) af sensorer og enheder bliver aktiveret de kommende år.

Det er sværere at sikre enheder på ”kanten” (enheder som sender data ind til resten af systemet), særligt når der er så mange af dem.

Et decentraliseret sikkerhedssystem som blockchain kan sikre, at enhederne ikke bliver hacket. Med en underliggende blockchain-platform, kan IoT-revolutionen fortsætte på en sikker måde.

Vi samarbejder med en drone-virksomhed, som sammensmelter en blockchain-løsning med kunstig intelligens i en IoT-sammenhæng.

Dronerne skanner sensorer på eksempelvis vindmøller og sender data tilbage til en central database for at blive analyseret.

Blockchain-teknologi garanterer, at dataene er korrekte, tidsstemplede og sikrede. Slutbrugerens forsikringsselskab behøver derfor ikke være en del af kæden for at validere dataene, og mennesker behøver ikke længere at nærme sig farligt udstyr som eksempelvis toppen af vindmøller for at inspicere dem.

Transparent virksomhed giver forbrugertillid
Mens blockchain bruger tillid til at øge både it-sikkerhed og den menneskelige sikkerhed, ser nogle virksomheder også en forretningsmulighed i at skabe en bedre kundeoplevelse.

At give gennemsigtighed i forretningsprocesser får kunderne til at føle, at de bedre kan stole på virksomheden, især når det kombineres med at give kunden mere kontrol.

Blockchain gør begge dele mulige.

For eksempel udvikler en virksomhed i Tyskland blockchain-styrede køleskabe, der gør det muligt for forbrugerne ikke kun at overvåge deres køleskabs elforbrug, men også vælge hvor elektriciteten kommer fra (vindmøller, sol osv.).

Vi har kun ridset i overfladen af blockchains potentiale for erhvervslivet.

Nøglen til transformation er kendskab til, hvordan denne teknologi virker og udvikler sig.

Når virksomheder overvejer at påbegynde en blockchain-rejse eller vedtage nye løsninger til at styrke eksisterende kapaciteter, bør de altid tænke på, hvordan løsningerne kan tilpasses, så de passer til deres fremtidige behov og sikrer større konkurrencefordele i fremtiden.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.