Artikel top billede

En ud af tre virksomheder har stadig Windows XP-systemer i spil: "Antallet af sårbare maskiner er alarmerende"

En undersøgelse fra it-virksomheden Spiceworks viser, at det ældgamle styresystem fra Microsoft stadig bliver bredt anvendt. Et alarmerende tal, mener selskabet.

Næsten en tredjedel af virksomhederne i Europa og Nordamerika har stadigvæk Windows XP maskiner sluttet til netværket, viser ny undersøgelse fra it-selskabet Spiceworks.

Det er til trods for, at systemsoftwaren stammer helt tilbage til 2002, og at Microsoft officielt trak stikket til styresystemet i 2014.

I undersøgelsens rapport noterer Spiceworks, at antallet af virksomheder med forældede og derfor sårbare enheder er ’alarmerende’.

Windows XP benyttes stadigvæk i såkaldte embedded-systemer eller til at afvikle legacy-software, som ikke kan køre på nyere systemer. Igennem de sidste to år er antallet af virksomheder med aktive Windows XP-systemer dog dalet fra 42 til 32 procent.

Se også: Om få dage er det slut med en række versioner af Windows 10: Sendes på pension af Microsoft

Windows 7 fører - selvom løbet snart er kørt

Af rapporten fremgår det, at det ikke er Microsofts nyeste version af Windows, der er mest udbredt.

Blandt de 500 adspurgte virksomheder benytter 79 procent stadigvæk Windows 7, mens mindst en Windows 10 enhed er at finde i 78 procent af selskaberne.

Microsofts officielle understøttelse af Windows 7-styresystemet står til at udløbe 14. januar 2020, hvorfor Spiceworks frygter, at der efter den dato vil være langt flere sårbare systemer at bekymre sig for.

Blandt de adspurgte virksomheder der benytter Windows 7-systemer, at 67 procent vil afvikle de outdatede maskiner inden deadlinen i januar 2020. 25 procent forudser dog, at deres Windows 7-systemer først vil blive opdateret på et senere tidspunkt.

Selvom Windows XP ikke længere blev serviceret udgav Microsoft tidligere på året en hasteopdatering til systemsoftwaren for at adressere en kritisk sårbarhed, der kan udnyttes til angreb som minder om ’WannaCry’-ransomware angrebene fra 2017.

Læs mere her: Microsoft slår alarm: Disse Windows-versioner skal opdateres nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere