Artikel top billede

Kunstig intelligens vil ændre fremtidens arbejdsmarked - det vil helt sikkert koste job, men jeg er optimistisk

Klumme: AI vil helt sikkert skabe nye jobs, men for nuværende vil kun nogle få kunne leve op til de høje uddannelseskrav, der er nødvendige for at udnytte teknologien. Vores arbejde kan blive mere kreativt, og jeg tror også, at en kortere arbejdsuge er en reel mulighed.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Det er sikkert og vist: Det vil koste jobs, når virksomheder automatiserer deres processer med kunstig intelligens (AI). Alligevel er jeg optimistisk. For selv om vi må vinke farvel til jobs, som let kan automatiseres, så opstår der nye typer jobs i kølvandet på indførelsen af den nye teknologi.

I USA, hvor jeg bor, er stillingsbetegnelser som Edge Computing Release Manager, Edge Stream Researcher og AI Analytics Executive begyndt at dukke op.

Tidligere i år ansatte jeg selv en Vice President of AI and Robotics Process Automation.

Hvem havde forestillet sig, at sådan en jobprofil ville spille en central rolle i en ERP-virksomhed for 10 år siden?

Når AI kombineres med andre transformerende teknologier, øges produktiviteten for de ansatte.

Det er fantastisk, og det bekræfter, hvad førende teknologer har forudsagt i årtier. Men det rejser også etiske og lovgivningsmæssige spørgsmål.

For hvordan indretter vi et samfund, hvor færre behøver at arbejde for at få produktionshjulene til at snurre, og færre derved bidrager til samfundsøkonomien?

Erstatter AI jobs eller blot nogle typer jobs?

Den industrielle automation reducerede produktionsindustriens andel af den samlede amerikanske arbejdstyrke med 0,4 procent om året fra 1960 til 2017.

Jobbene forsvandt altså ikke, og det samlede antal beskæftigede faldt ikke i de lidt over fem årtier. Men produktionsudstyr, PLC’er og basale udgaver af det, som vi i dag kender som IoT, gjorde, at produktionsindustrien blev mere kapitalintensiv og mindre arbejdsintensiv.

AI er som et skud steroider til automation. En rapport fra London Business School viser, at rene investeringer i produktionsrobotter ikke altid tjener sig hjem, men at virksomheder, der transformerer deres processer med en kombination af AI og robotteknologi, typisk opnår besparelser.

Vi må definere os selv på ny

Som medarbejder bør man finde ud af, om ens job eller kompetencer er i automations-risikozonen. Undersøgelser fra MIT og Carnegie Melon viser, at nogle jobs er mere sårbare over for AI end andre.

Arbejdere, hvis forældre og bedsteforældre havde højt betalte, fagforeningsunderstøttede fabriksjobs, skulle genopfinde sig selv, da fabriksautomationen reducerede behovet for manuel arbejdskraft i produktionen. Nu står disse arbejdere overfor en ny identitetskrise, som de og vi som samfund må tage alvorligt.

Fremtidens arbejder

AI vil helt sikkert skabe nye jobs, men for nuværende vil kun nogle få kunne leve op til de høje uddannelseskrav, der er nødvendige for at udnytte teknologien.

At kunne udvikle og styre intelligente systemer er i dag forbeholdt folk med en Ph.d. eller en master i datalogi, men det kan ændre sig over tid. Allerede nu ser vi begyndelsen til en demokratisering af AI.

Softwareindustrien er i gang med en hurtig udvikling af AI, som vil betyde, at flere mennesker kan udnytte og få gavn af softwareintelligens.

AI bliver indlejret i forretningssoftware, og udviklingen gør kodning tilgængelig for den almene bruger.

Det betyder, at man som bruger kan fortælle et system, hvad en streng af kode eller forretningslogik skal gøre, og dermed slippe for at skulle generere kommandoer og syntax for at opnå det.

Ambitiøse medarbejdere kan måske uddanne sig selv og overtage styringen af AI-systemer.

En driftig iværksætter kan kombinere AI og nogle 3D-printere eller maskinværktøjer og derved skabe en forretning med stærkt konfigurerede, kundetilpassede produkter.

Vores arbejde kan blive mere kreativt, og jeg tror også, at en kortere arbejdsuge er en reel mulighed. Ikke fordi der er mindre arbejde, men fordi vi får mere frihed og fleksibilitet til at skabe den næste transformerende ide, der kan udføres af AI.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.