Artikel top billede

Dansk professor: Kan vi overhovedet løse noget som helst ved at kræve gennemsigtighed i data og algoritmer?

Interview: Ny bog stiller spørgsmålstegn ved om GDPR-synlighed, privacy-kontrolpaneler og mere information om algoritmer giver os reel kontrol - eller om vi bare har individualiseret kontrollen med vores privatliv.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Hvorfor Mikkel Flyverbom stiller spørgsmålstegn ved om GDPR-synlighed, privacy-kontrolpaneler og mere information om algoritmer giver os reel kontrol
  • Indsigt i hvorfor vigtigere at styre dine synligheder som organisation og privatperson i fremtiden
1.231
6:15 min
”Hvis du har gjort noget, som du ikke vil have, at andre skal kende til. Så skulle du måske ikke have gjort det i første omgang.”

Ordene er Eric Schmidts og faldt i 2009, da han efter otte år i spidsen for Google blev interviewet af den amerikanske tv-station CNBC.

Og udsagnet var ikke mere kontroversielt end at Schmidt fortsatte i chefstillinger hos søgegiganten og dets moderfirma Alphabet Inc. frem til 2017.

Men selv om Eric Schmidts 10 år gamle konstatering af, at man forventes at leve sit liv som en åben bog fik det til at løbe koldt ned af ryggen på mange, så har årene siden været gode mod ham.

Schmidt rygtes til at være god for over 11 milliarder dollar - og firmaer som Google, YouTube, Facebook, Twitter og TikTok har kunnet hive 100 gange det beløb ind ved at bearbejde, forfine og sælge data om brugerne.

De har været godt hjulpet af os selv hver gang vi deler, anmelder, køber, klikker på annoncer, surfer, søger og uploader tilsyneladende uskyldige brudstykker af vores liv.

Og uden at de fleste af os tænker for meget over det.

For den fremherskende ideologi er, at åbenhed, deling og gennemsigtighed er godt - en ideologi, som man kan sige selve internettet er bygget på.

Ny bog af dansk professor udfordrer den radikale åbenhed
Men som CBS-professor Mikkel Flyverbom argumenterer i sin netop udkomne bog ”The Digital Prism - Transparency and Managed Visibilities in a Datafied World”, sker den stadig større åbenhed uden at hverken privatpersoner, samfundet eller organisationerne har overvejet, hvad konsekvenserne er af den radikale åbenhed.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Sår tvivl om Netcompanys forklaring efter kæmpelæk af data: 34-årig varetægtsfængsles fire uger mere

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

På denne dato er det slut med udbredte versioner af Office: Microsoft vil have dig over på de dyrere E3-licenser

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Vil have de unge: I den kinesiske tech-sektor står man over for fyring, når man fylder 35 år

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Efter exit fra Capgemini: Her er Claus Rydkjærs nye job - får topstilling i svensk milliard-koncern

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

AI-bølgen kan sætte CIO’er i en svær situation: Risikerer at blive skiftet ud