Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen. (Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Flere unge skal have en teknisk uddannelse: Folketinget sætter 102 millioner kroner af kampagne

En ny bevilling på 102 millioner kroner skal sikre, at der bliver uddannelse flere it-specialister.

En ekstra bevilling på 102 millioner skal sikre, at flere unge i fremtiden kan blive optaget på en teknisk uddannelse.

Det står klart efter, at regeringen og partierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om en bevillingsreform, der skal øge optaget på de såkaldte STEM-uddannelser.

STEM er en sammentrækning af science- technologi, engineering, matchematics.

”Det er rigtig godt, at vi nu kan optage flere kvalificerede ansøgere til STEM-uddannelserne i hele landet. Det har været et stort ønske for uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det øgede optag kan bidrage til, at vi får adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og vi kan samtidig få flere nyuddannede, der har de kompetencer, der er nødvendige for at lykkes med den grønne omstilling,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge en pressemeddelelse.

Fordeles mellem institutioner

I perioden 2017 og 2019 er der ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet blevet afvist mere end 800 kvalificerede ansøgere.

De nye midler bliver nu fordelt mellem de uddannelser, der har måtte afvise kvalificerede ansøgere.

”STEM-uddannelserne er kendetegnet ved, at de nyuddannede kommer lettere i job end på mange andre uddannelser. Derfor er det ærgerligt, når en ansøger, som lever op til alle adgangskravene, bliver afvist alene, fordi der ikke er pladser nok på en uddannelse. Det gør vi nu noget ved,” siger Ane Halsboe-Jørgensen ifølge pressemeddelelsen.

Undersøgelser har tidligere vist, at Danmark i stor stil vil komme til mange it-specialister og andre kandidater fra tekniske uddannelser.

Eksempelvis har en prognose fra ingeniørforeningen IDA vist, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister, mens der allerede i 2025 vil mangle 6.500 ingeniører og 3500 naturvidenskabelige kandidater.