Artikel top billede

Bog: Småkynisk og tv-serieglad dræbermaskine med samvittighed

I en meget rost serie af sci-fi historier tager en småkynisk og tv-serieglad sikkerhedsrobot livtag med tilværelsen. Resultatet er The Murderbot Diaries der har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Hovedpersonen i All Systems Red af Martha Wells er en sikkerhedsandroide, der arbejder for en fuldkommen skruppelløs intergalaktisk megakoncern.

For år tilbage kom den, måske, for skade at myrde nogle af de ansatte, som den skulle beskytte. Det var, måtte den efterfølgende erkende, knap så heldigt. Derfor har den nu hacket sit eget styresystem, så tåbelige menneskeskabte systemfejl ikke får den til at gentage episoden.

Robotter kan trods alt også have følelser og samvittighed. For som den konstaterer: "As a heartless killing machine, I was a complete failure."

Men arbejdet gør trods alt ikke sig selv, så Murderbot – som hovedpersonen småsarkastisk er begyndt at kalde sig selv – kværner videre i dagens dont og bruger sin fritid på at se tv-serier og tænke over meningen med det hele. Generelt gør den sig også anstrengelser for at være i fred og især for at bruge mindst mulig tid i selskab med mennesker, som den finder fjollede, ustabile og smådumme.

Helt så nemt går det naturligvis ikke for Murderbot. Tværtimod rodes den hurtig ind i en ret speget sag, og skal både beskytte sig selv og en flok videnskabsfolk mod modstandere med særdeles skumle hensigter.

Rost serie bryder med skabelonen All Systems Red er første ud af foreløbig fem novellaer i serien The Murderbot Diaries. Serien har høstet stor ros og en række hædersbevisninger, blandt andet en Hugo Award og en Nebula Award.

Seriens eneste virkelige svaghed er, at hver enkelt af historierne er relativt korte, men til gengæld koster næsten det samme som en traditionel roman til Amazon Kindle. Men forfattere (og forlag) skal trods alt også leve, og når man er godt underholdt undervejs, så går det nok alt sammen.

Den stadig mere menneskelige og tænksomme Murderbot repræsenterer i øvrigt en kærkommen afveksling fra science-fictionverdenens vanlige portræt af robotter som enten ensporede dræbermaskiner eller smådumme, servile tjenere.

Faktisk vil det ikke være helt skævt at betegne Murderbot som en noget mere initiativrig arvtager til robotten Marvin fra Hitchhikers’s Guide to the Galaxy. Marvins skabere forsøgte som bekendt at indbygge menneskelighed i hans kredsløb, men endte desværre med at gøre ham deprimeret og ulideligt propfyldt med selvmedlidenhed.

Til gengæld inspirerede stakkels Marvin rockbandet Radiohead til en sang, nemlig Paranoid Android, hvilket de færreste fiktive robotter trods alt kan prale af, deprimerede eller ej.

Bog: All Systems Red (første bog i The Murderbot Diaries). Forfatter: Martha Wells.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere