Artikel top billede

Danske forskere har hjulpet omstridt kinesisk selskab med algoritme til masseovervågning

En række forskere fra Aalborg Universitet har hjulpet det kinesiske firma, Hikvision, med at udvikle en algoritme, der bidrager til forfølgelse og masseovervågning. Det får kritik af en række eksperter.

Det kinesiske selskab Hikvision har fået en hjælpende hånd fra en række forskere fra Aalborg Universitet til at udvikle en algoritme, der kan bruges til masseovervågning.

Det møder nu kritik fra en række eksperter, fordi det kinesiske selskab bidrager til både masseovervågning og forfølgelse i Kina.

Det skriver Politiken.

Algoritmen kan blandt andet spore, hvordan bestemte holdninger florerer på sociale medier og andre netværk.

Læs også: USA forbyder samhandel med yderligere otte kinesiske it-selskaber - se dem her

Jack Poulsen, tidligere seniorforsker i Google og grundlægger af Tech Inquiry, der bekæmper misbrug af teknologi, fortæller til mediet, at selvom samarbejdet ikke er ulovligt, så er det stadig stærkt problematisk.

Dn kinesiske stat kan nemlig benytte algoritmen til at spore de holdninger, som ønskes at komme til livs.


"Et eksempel på, hvordan det kan misbruges, er, hvis du leder efter en whistleblower, som har lækket et bestemt dokument. Hvis du kender den journalist, som i sidste ende skrev om dokumentet, kan algoritmen spore baglæns gennem f.eks. telefonnetværk eller sociale netværk for at identificere, hvem der oprindelig var kilden," siger Jack Poulson til Politiken.

Dekan Henrik Pedersen fra Det Tekniske Fakultet for IT og Deisgn på Aalborg Universitet kalder det selv "uheldigt", at universitetet har bidraget med noget, der kan misbruges.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere