Artikel top billede

Bog: På havet kan ingen høre dig skrige

I den velskrevne og dybt fascinerende The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier afdækker forfatteren groteske forhold, mishandling og total lovløshed til søs.

Få områder af dansk og nordeuropæisk fødevareproduktion er omgærdet af så mange indædte slagsmål som fiskeriet.

Men når man sætter tænderne i rejemaden, nytårstorsken eller de hvidvinsdampede muslinger kan man dog være ret sikker på, at ingen dæksgast blev halshugget ombord på skibet, der halede fangsten i land.

Ligeledes er det de færreste danske fiskefartøjer, hvor besætningen holdes som gældsslaver for livet, holdes på benene med tæsk og amfetamin, får lov at se land hvert andet år og rutinemæssigt mister liv og lemmer på grund af officerernes ligegyldighed og total mangel på sikkerhed om bord.

I The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier går forfatter og journalist Ian Urbina i kødet på de groteske forhold, der hersker til havs mange steder i verden. Både indenfor fiskeriet, men også indenfor de mere uregulerede dele af shipping- og oliebranchen.

For, som Urbina konstaterer i indledningen, så er livet på land reguleret ned i mindste detalje over det meste af verden – og det er det sådan set også på bølgerne. Det er blot nemmere at ignorere lovgivning, miljø og menneskerettigheder på de store have.

For hvem vil, kan og skal håndhæve og retsforfølge forbrydelser, der foregår i internationalt farvand, hundredvis eller tusindvis af sømil fra nærmeste myndighed? Ofte er svaret: Ingen.

Samtidig er bagmændene – som alle forbrydere med respekt for sig selv – blevet dygtige til at camouflere eksempelvis skibenes ejerskab bag kringlede selskabskonstruktioner, der ville få Stein Bagger og skattespekulanter fra Dubai til at nikke anerkendende.

Så derfor hersker jungleloven og en undertiden ufattelig brutalitet ofte derude.

Det har Ian Urbina brugt mere end fem år på at dokumentere, i første omgang gennem en række artikler i New York Times, siden i bogen her. Undervejs gennem bogen møder man forfatteren i situationer, hvor man – på hans vegne – får en lille smule ondt i maven.

Du kan i øvrigt læse meget mere om bogen, artiklerne og processen her.

The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier er velskrevet, spændende og et eksempel på vedholdende og undersøgende journalistik af fineste karat.

Persongalleriet omfatter piratfiskere (og regulære pirater), hårdtslående miljøaktivister, slavehandlere, smuglere og andet godtfolk, men er på den anden side også ofte mere nuanceret, end man skulle tro. Hvilket kun øger bogens læsværdighed.

Den vil fænge de fleste med blot en marginal interesse for de syv have – også selv om man nødig sætter sine ben på mere udfordrende fartøjer end hurtigfærgen til Rønne og for øvrigt helst fanger sild i køledisken.

Titel: The Outlaw Ocean: Journeys Across the Last Untamed Frontier. Forfatter: Ian Urbina




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere