Artikel top billede

Google plaffer sine skøre internetballoner ned: Nu er det slut med Project Loon

Over de kommende måneder vil luften sive ud af Googles 'langt ude og satsede' bredbåndsballoner, Project Loon.

Det lød skørt dengang Google og moderselskabets Alphabet i midten af 2013 luftede idéen om at bringe bredbåndsopkoblinger til alle klodens udørkner via opkoblede internet-balloner.

Det var ikke desto mindre idéen med ’Project Loon’, som blev sat i luften i juni 2013 og som i 2018 stod frem som en selvstændig virksomhed under det nye moderselskab, Alphabet.

Alphabet synes dog ikke længere at tro på konceptet, som det selv kalder ’langt ude og satset’, hvorfor det nu afvikles over de kommende måneder, oplyser selskabet på sin blog.

”Til trods for holdets mange tekniske landvindinger over de sidste ni år – hvor vi gjorde ting, som virkede umulige, såsom at navigere med luftballoner i stratosfæren, kreere et mesh-netværk over skyerne samt bygge balloner, der kan modstå forholdene i randen af atmosfæren i mere end et år – så synes vejen til en eventuel kommerciel succes at ligge for langt væk,” forklarer virksomheden.

Læs også: Forstå Google på fem minutter: En overraskende enstrenget virksomhed, der hungrer efter nye græsgange

Trapper ned

Mens Alphabet altså afvikler Loon-programmet, vil moderselskabet sikre, at mange finder nye roller hos enten Alphabet, Google eller ’X’ som er Alphabets samlende organisation for såkaldte ’moonshot’-projekter, langskud som Project Loon, som kan bære frugt på den lange bane.

Tilbage vil være en lille gruppering, som skal sikre at Loon afvikles sikkert og forsvarligt.

Mens dækningen fra bredbåndsballonerne ryger, vil Alphabet forpligte sig til at investere 10 millioner amerikanske dollar i Kenya-baserede non-profit organisationer samt virksomheder med internet, bredbånd, iværksættelse og uddannelse for øje.

Google har i de seneste år skrinlagt flere af sine måneskud, såsom budbringer dronerne, Project wing og smart-kontaktlinserne ’Google Contact Lens’.

Dertil er smeltet salt-batteriteknologien fra Project Malta og det geotermiske energiselskab Dandelion Energy blev frasolgt.

Læs også: Kæmpe søkabel på 12.800 kilometer kan ende som en død sild