Artikel top billede

(Foto: European Union / Zucchi-Enzo)

Statsminister Mette Frederiksen og Angela Merkel i fælles opråb til EU: Kræver digital handlingsplan

I et fælles brev kræver statsminister Mette Frederiksen (S) i følgeskab med Tysklands kansler og statsministrene fra Finland og Estland øjeblikkelig handling på det digitale område fra EU. De opfordrer EU til at sætte gang i tre initiativer.

Det er under coronakrisen blevet tydeligere, at Europa halter bagud på den digitale og teknologiske front, hvor en for stor del af den digitale innovation sker uden for Europas grænser.

Sådan lyder det i et fælles brev til EU-Kommissionens formand Ursula Von der Leyen signeret af statsminister Mette Frederiksen (S) i følgeskab med Tysklands kansler, Angela Merkel, og statsministrene fra Finland og Estland.

Her slår de fast, at der er behov for en åben digital politik med digital suverænitet som rettesnor, herunder en klar digital handlingsplan fra EU.

"Data er blevet en ny valuta, der hovedsagelig indsamles og opbevares uden for Europa. Og grundlæggende demokratiske værdier er under hårdt pres i den globale digitale sfære," skriver de i brevet, hvor de opfordrer til, at EU med det samme sættes ind for at gøre Europa digitalt uafhængig og sætte yderligere skub på den digitale transformation.

Læs også: Vestager advarer Google: Vil sætte en stopper for trusler mod lovgivning

I brevet opfordrer de EU-Kommissionen til at sætte gang en handlingsplan, der skal skabe en større digital uafhængighed inden for EU's grænser.

"Vi ønsker at sikre den fremtidige velstand i EU og bevæge vores samfund ind i den digitale tidsalder. Det kan kun opnås, hvis vi følger en sammenhængende vej mod digital suverænitet - selvbestemt og åbent," slutter den tyske kansler og de tre statsministre deres brev.

Tre digitale initiativer

I brevet lister de tre initiativer, der skal styrke EU's digitale suverænitet.

De omfatter;

1) Kritiske teknologier og sektorer skal identificeres i Europa med henblik på at afklare styrker, men også svagheder og afhængigheder, som kan føre til mangel på forsyning eller cybersikkerhedsrisici.

2) EU-Kommissionen bør udvikle en samlet handleplan, der sigter mod digital uafhængighed. Det indebærer, at EU styrker og redefinere sin politiske tilgang til de kritiske teknologier og sektorer.

Åbne markeder og værdikæder skal sikres og hele den politiske værktøjskasse - fra handels- og konkurrencepolitik til langsigtet investering - skal sættes i spil.

Som en sidste udvej bør europæiske kompetencer og egenskaber aktivt promoveres og udvides.

3) Endelig kalder de fire regeringschefer på, at EU opretter et overvågningssystem, der følger den digitale udvikling i Europa. Systemet skal være permanent, tilbagevendende og bygget på et bredt samfundsmæssigt, videnskabeligt og økonomisk grundlag.

Overvågningssystemet skal sikre, at EU kan komme den digitale udvikling i forkøbet, identificere mangler og definere konkrete foranstaltninger og instrumenter i overensstemmelse, lyder det.

Du kan læse hele brevet her.

Læs også: Lad bare Facebook blokere for danske medier, så vi kan komme videre