Artikel top billede

Regeringens udspil til ny styrkelse af det danske cyberforsvar vækker begejstring - og forargelse

Der var både roser og rasen til regeringens udspil til en ny National Cybersikkerhedsstrategi 2021. Se kommentarer fra branchen her.

Selv før forsvarsminister Trine Bramsen havde fremlagt regeringens nye udspil til en 500 millioner kroner cyberpulje, der skal træde i kraf i år, rullede reaktionerne ind i de danske medier.

Og mens strategien vækker glæde i nogen dele af it-branchen, så raser særligt en del af planen hos danske cybersikkerhedsvirksomheder.

Men lad os starte med de, der springer champagnepropper.

Hos brancheforeningen IT-branchen er formand Bjarke Alling glad for, at der kommer flere midler til cybersikkerhed.

Desuden bifalder han at cyberværnepligt nu bliver en permanent mulighed, samt at regeringen vil etablere et cyberhjemmeværn, der skal kunne bistå cyberdelen af det danske forsvar i krisesituationer.

”Det er et initiativ, der giver rigtig god mening som led i at uddanne flere unge indenfor cybersikkerhed," skriver han i en mail til Computerworld.

Der er dog en faldgruppe, som Alling peger på, bør tænkes ind i etableringen af cyberhjemmeværnet.

"Man skal passe på, at de opgaver som løses, er supplement til markedet, og ikke i konkurrence med virksomhederne.”

Konkurrenceforvridende

Og netop denne betragtning har flere i branchen været på banen med mere skeptiske synspunkter. Blandt andet Peter Kruse, der både i Politikken og til DR tilkendegiver hans utilfredshed over planen med et dansk cyberhjemmeværn.

"Det er en absurd idé. Det er konkurrenceforvridende, for det er jo det arbejde, vi laver i forvejen. Vi er et helt erhverv, der netop lever af at rykke ud til de her ting," siger han til DR.

Cyberhjemmeværnet skal bestå af frivillige it-kyndige, som kan stå til rådighed i krisesituationer.

"Vi har i forvejen svært ved at rekruttere folk. Der er ikke mange med de her kompetencer. Vil man måske kannibalisere på de private virksomheder?"

Opdateret: Det har tidligere stået i denne artikel, at regeringen har fremlagt Danmarks nye Nationale Cybersikkerhedsstrategi. Det er en mindre pulje på 500 millioner korner, der er lavet udspil til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere