Artikel top billede

(Foto: Nvidia)

Nvidias fremtid ser (nok) lys ud selv om gigantisk opkøb af Arm ser ud til at gå i vasken

Nvidias fremtid ser efter alt at dømme strålende ud, selv om alt tyder på, at selskabets lange opkøbs-forsøg af Arm ikke bliver til noget.

Chip-producenten Nvidia går en strålende fremtid i møde, selv om det ser ud til, at selskabet ikke kommer til at overtage den britiske chip-producent Arm.

Sådan lyder det fra flere analytikere, efter de amerikanske konkurrence-myndigheder torsdag i sidste uge vendte tommelfingeren ned ad til selskabets bestræbelser op at overtage britiske Arm.

Siden opkøbet af Arm blev aftalt for omkring halvandet år siden, har markedet nemlig udviklet sig i nye retninger.

Nvidia er verdens største producent af AI-chip og grafikkort og har investeret massivt i sine datacentre i de seneste år.

Det giver selskabet en optimal position til for alvor at blive en stor spiller i det kommende marked for ikke mindst metaverse/omniverse, som blandt andet Facebook satser stort på.

“Selv om Nvidia ikke kan købe Arm Holdings, vil efterspørgslen efter Nvidia AI fortsætte med at accellere. Nvidia er ‘all in’ på AI og omniverse/metaverse,” siger analytiker Ivan Feinseth til Reuters.

Samme melding kommer fra Bernstein-analytiker Stacy Rasgon, der til mediet siger, at det da kunne være ‘meget rart’ for Nvidia at eje Arm.

“Men går opkøbet i vasken, vil Nvidia spare de penge, som Arm vil koste (80 milliarder dollar, red]. Vi mener, at selskabet vil klare sig godt uanset hvad,” siger hun.

Nvidias opkøb af Arm har vakt bekymring mange steder - blandt andet i EU - op til det amerikanske afslag.

Det skyldes, at Arm står bag en særlig chip-arkitektur, som andre producenter via licenser kan anvende og modificere til egne behov.

Arm-arkitekturen er kendt for at være enkel, hvilket har gjort den meget udbredt i mobil-telefoner og i markedet for såkaldte low-power chip i det hele taget.

Stort set alle de store chip-producenter har i dag købt licenser til Arms designs og teknologier.

Arm ejes i dag af japanske Softbank, der ikke er chipproducent. Det er Nvidia til gengæld. Det betyder, at de fleste af køberne af Arms licenser i dag er konkurrenter til Nvidia.

Og de frygter, hvad der vil kunne ske for markedet med denne konstruktion.

Nvidias topchef, Jensen Huang, har blankt afvist, at det på nogen måde skulle være i Nvidias interesse at udnytte situationen til egen fordel.

Han har flere gange garanteret, at Nvidia vil bibeholde Arms åbne licens-model.