Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

10 politikredse har gennem to år brugt ressourcer på at efterforske samme svindelhjemmeside

Gennem to år har mere end 10 ud af Danmarks i alt 14 politikredse brugt ressourcer på uafhængigt af hinanden at efterforske samme svindelhjemmeside. Centerchef for politiets it-kriminalitets-afdeling svarer på kritikken.

Når cyberkriminalitet bliver anmeldt, ryger det - alt efter karakteren - ind til en af det danske politis cyberkyndige enheder - det kan være enten National Cyber Crime Center (NC3) eller Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK).

Men i en særlig sag om en svindelplatform er det nu kommet frem, at mindste 10 af de danske politikredse på samme tid har brugt ressourcer på at efterforske samme sag - uahængigt af hinanden.

Det skriver DR.

Hen over de sidste to år har politiet modtaget mindte 48 anmeldelser fra borgere, der er blevet svindlet for i alt 12 millioner kroner gennem bitcoin-hjemmesiden Qteck.io.

Anmelderne troede, at de gennem siden købte bitcoins og andre værdipapirer, men da de ville trække deres penge ud, ville Qteck ikke udvbetale summerne.

Hver af anmeldelserne er i stedet for at blive samlet i én efterforskningssag blevet behandlet lokalt i den kreds, som hver anmelder bor i.

Og denne metode møder kritik. Til DR siger politiforsker Adam Diderichsen fra Københavns Professionshøjskole:

"Problemet er, at hvis man først har spredt sagerne ud i kredsene, så opdager man måske ikke, at den sag, man sidder og efterforsker i én kreds, hænger sammen med en sag, som nabokredsen efterforsker eller en kreds et helt andet sted i landet."

I DRs podcastserie om bitcoin-bedraget forholder NCIK's centerchef Jesper Kracht sig til kritikken:

"Vi gjorde politikredsene opmærksomme på, at uagtet at nogle af de her Qteck-sager måske hænger sammen, så skal de være opmærksomme på, at de ligger i forskellige politikredse. Og det er ikke optimalt. Det er vi fuldstændige enige i," lyder det.

Politet har efterførlgende slået efterforskningenn af de 48 anmeldelser sammen i én enhed, oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som LCIK hører under.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere