Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Microsoft Surface Laptop Studio er cirka lige så fornuftig som et syretrip

Computerworld tester: Microsoft eksperimenterer med sin nyeste hardware. Jeg er dog bange for, at selskabet her bevæger sig ned af en evolutionær blindgyde.

Siden Microsoft sprang ud som pc-producent for mere end 10 år siden, har selskabet på mange måder vist vejen frem for pc’er og andre Windows-baserede systemer.

Men for hver enkel succes eller banebrydende enhed, finder man en flok af mindre vellykkede enheder fra producenten, hvor Microsoft ikke formår at overbevise køberne om eksempelvis det smarte i at bruge mobil-processorer i bærbare maskiner, hvilket kuldsejlede blandt andre Surface RT og senest Surface Pro X.

Nyeste Surface-produkt fra Microsoft, Surface Laptop Studio, er et af dem, der med al sandsynlighed vil falde i enten den ene eller anden lejr.

Her har selskabet gentænkt hængslet og foldemulighederne i 2-i-én maskinen, mens man samtidig fører hele det industrielle design i nye og mere kantede retninger.

Spørgsmålet er så, om det ender godt for Microsoft.

Helt ny anordning

Microsoft har altid eksperimenteret med sine Surface-produkter – serien skulle oftest bane vejen for en ny måde som skærm, og de øvrige input-enheder som tastatur, touch eller pen kunne spille sammen.

I Surface Laptop Studio forsøger Microsoft sig så med et alternativt skærmhængsel, som gør det muligt at lade displayet vende omkring sig selv og ligge fladt ovenpå basen, hvor tastatur, og al indmaden ligger.

Samtidig tilbydes en mellemløsning, hvor skærmen kan hvile ovenpå, hvilket effektivt forvandler bærbaren til en lille tablet.

Modsat tidligere Surface-produkter, er det ikke rigtig noget nyt og uprøvet format, da både Acer, Asus og Lenovo har forsøgt sig med lignende anordninger – uden det store held.

Microsoft har dog gjort badet den nye enhed i det lysegrå magnesium, som kendetegner Surface-serien.

Her har selskabet dog også introduceret nogle mærkværdige designbeslutninger, såsom en base under tastaturet, som bidrager til at gøre maskinen mere kantet og kluntet end de ellers slanke og minimalistiske Surface Pro eller Surface Laptop.

Maskinen vejer 1,83 kilo, mens opladeren med den medfølgende 73 watt oplader vejer yderlige 380 gram. Microsoft har altså ikke gjort det store for at gøre enheden særlig let eller elegant.

Surface Laptop Studio bliver pitchet som en maskine, der skal kunne bestilles noget på, så man kunne have håbet på, at der vil være lagt en del porte og udgange til disposition. Men her er samme magre udvalgt som i en Surface Laptop.

Føles som en Surface

Det ændrer dog ikke ved, at maskinen føles som en Surface, med alt hvad der medfølger af kvaliteter.

Tastaturet lystrer prompte, touch-fladen er fin, mens der samtidig diskes op med den yderst responsive touch-skærm og den nye Surface Pen 2, som et både snedigt og velfungerende digitalt skrive- og tegneredskab.

Som med mange af Microsofts øvrige Surface-enheder, lægges der op til, at enheden skal være fleksibel, så den kan bruges som både tablet, laptop og en mellemting, hvor det kun er touch-fladen og touch-skærmen der styres med.

Alle dele fungerer fint, om end den bliver meget tung som håndholdt tablet i forhold til forgængeren Surface Books og dennes aftagelige skærm.

Den indviklede konstruktion kan dog synes at være skrøbelig – det var den i hvert fald i den første model, jeg fik til test, hvor skærmen pludseligt mistede forbindelsen til basen, så denne satte ud.

Den anden tester, jeg modtog, fungerede dog fint.

Overordnet set, er Surface Laptop Studio dog også plaget en ringere ergonomi, på grund af dennes kantede bund, flade tastatur og relativt kantede sider, som ikke gør den nær så behagelig i brug som eksempelvis den almindelige Surface Laptop.

Færre pixels

Selve skærmen, der bydes på, er på 14,4 tommer serveret i et 3:2 format. Hvilket placerer den halvvejs mellem Surface Book 13,5 og Surface Book 15,0, som begge afløses af den nye enhed.

Skærmens opløsning er dog lavere end i begge enheder med blot 2.400 gange 1.600 pixels.

Det rækker til, at det meste står nogenlunde skarpt, men altså ikke helt så skarpt som i selv den mindre Surface Book, der kunne mønstre 60 procent flere pixels spredt på et mindre skærmareal.

Det gør dog ikke skærmen dårlig – faktisk er den en smule skarpere end det, der følger med de udmærkede Surface Laptop maskiner.

Det lydakkompagnement, der følger med, er i øvrigt rigtig godt – her finder du nogle fine højttalere, der er ’Studio’ navnet værdige.

Den nye Studio arver desuden den høje kontrast og de frodige farver, som kendetegner alle Surface-maskiner. Som bonus får man tilmed 120Hz teknologi ombord, hvilket gør at interface og apps, der understøtter den høje frekvens, bevæger sig helt flydende.

Spil får også glæde af teknologien, men det afhænger nu mest af grafikkortet, som skal kunne levere de høje frekvenser.

Veltunet maskine, lille tank

Laptop Studio er født med processorer fra Intels kraftige H-serie.

Desværre er det den aldrende 11. generation, der arbejder her, og de hurtigste seks- og otte-kernede varianter kan du ikke få.

Det er til gengæld fire hurtigt snurrende kerner der arbejder i den ombordværende Core i7-11370H processor. Sammen med de 16 gigabyte RAM rækker det fint til alle de kontoropgaver, man skulle kunne finde på at afvikle her.

Og til de mere grafisk krævende opgaver finder man et Geforce RTX 3050 Ti grafikkort fra Nvidia.

Det forvandler dog ikke den nye Surface til noget gamer-drøn, men gør at de fleste spil kan afvikles på beskedne indstillinger, mens det giver et boost til videoproduktion eller andre programmer, der kan udnytte grafikkortets kræfter.

Basens mærkværdige konstruktion er heldigvis ikke gået ud over køleløsningen, som holder varmen fra komponenterne ude.

Hvad Surface Laptop Studio dog har svært ved at tøjle er strømforbruget og når batteriet er relativt beskedent (58 kWh), går det uvægerligt over driftstiden, som er grænsende til det ringe.

Fem-seks timers arbejde kan det dog godt blive til, så længe man bare holder sig til kontoropgaver, men så snart der fyres op for cylindrene, ryger vi et godt stykke ned under de to timer. Her var Surface Book 3 altså bedre.

Anderledes – og ikke meget mere

Microsoft har tydeligvis eksperimenteret med Microsoft Studio.

Men som med euforiserende stoffer, radikale politiske partier eller kreativ regnskabsføring er det ikke alle eksperimenter, man slipper godt fra.

Microsoft synes mest af alt at være gået ned af den samme evolutionære blindgyde som Acer, der skuffede fælt med sin serie af ’Concept Ezel’ maskiner. Og denne havde i det mindste formået at klemme flere hestekræfter, en pen og flere porte i det småkluntede design.

Med startpriser fra 13.490 kroner – og 17.190 kroner for den med RTX-kræfter om bord – tager Microsoft sig godt betalt for et koncept, som med al sandsynlighed ikke får nogen glorværdig fremtid.

Jeg ville derfor råde til at springe Studio-oplevelsen over.


Loading ikon