Artikel top billede

Ledelsesprofessor: Sådan tackler du den hybride arbejdsplads

Ny bog giver solide bud på, hvordan man får det bedste ud af den formentlig største revolution af arbejdslivet, vi har oplevet de seneste 100 år.

Tidligere kunne medarbejdere fra tid til anden have held med at overbevise deres ofte skeptiske chefer om fornuften i at lade dem nuppe en dag ved spisebordet med den bærbare fremfor at henslæbe timevis i kø på Motorring 3.

Men med pandemien blev den hybride arbejdsplads til hvermandseje, og den er kommet for at blive. Måske ikke hver dag, men langt oftere end tidligere – og uanset hvor meget enkelte modvillige topchefer stritter imod og fastholder, at arbejde altså er noget, der foregår på kontoret.

Så hvorfor ikke få det bedste ud af situationen? I den nye bog, der meget passende hedder Den hybride arbejdsplads – en guide til at redesigne arbejdet i organisationer beskæftiger Lynda Gratton sig med præcis dét.

Med udgangspunkt i en række eksempler fra globale virksomheder slår Gratton ned på de praktiske erfaringer, man har gjort sig med hybride arbejdspladser under pandemien.

Bogen giver en lang række eksempler på, hvad der virkede i praksis, hvad der fungerede knap så godt og hvad vi kan tage med os videre.

Fjernmøder svækker dynamik

Eksempelvis erfarede Microsoft, at Teams fungerer som udmærket supplement til fysiske møder. På den anden side måtte man også erkende, at fjernmøder svækker den dynamik, dialog og idéudvikling, der er lettere at sparke i gang, når vi mennesker befinder os i samme rum. Hvilket er essentielt, når man skal bygge komplekse produkter.

Ligeledes har medarbejdere oplevet, hvordan hjemmearbejde måske nok gav frihed til at tage opvasken eller hjælpe børnene med lektierne. Men også, hvordan asynkront arbejde og en fragmenteret arbejdsdag let kunne give oplevelsen af aldrig at holde helt fri.

Og ligesom de fleste medarbejdere sætter pris på at kunne udføre en del af arbejdet på afstand, så savner mange også de tilfældige møder ved kaffemaskinen. Hvis de da ikke ligefrem er hundeangst for at blive rangeret ud på et karrieremæssigt sidespor, hvis man blot er et endnu ansigt på en skærm. Måske til fordel for kolleger, der hver morgen nikker til chefen i elevatoren.

Derfor er det nødvendigt, fremhæver Lynda Gratton, at både ledere og medarbejdere sætter sig for at gentænke arbejdspladsen, prøve nye metoder af, lære af erfaringerne og i fællesskab finder den model, der virker bedst for virksomhed og medarbejdere.

Samtidig kigger Den hybride arbejdsplads – en guide til at redesigne arbejdet i organisationer på en række af de andre faktorer, der er med til at redefinere fremtidens arbejdsplads.

Herunder på, hvordan automatisering, en aldrende arbejdsstyrke, øget konkurrence om de rette ressourcer samt arbejdstagernes forestillinger om det gode liv udfordrer den traditionelle arbejdsplads.

Faste mødetider og ni-til-fire er en arv fra industrisamfundet, hvor der ikke var et alternativ til hver dag at slæbe sig hen til samlebåndet, svejseapparatet, mapperne med fakturaregnskabet eller mainframeterminalen.

Det er der i dag, og det er op til os selv at få det bedste ud af det. Og i dette fagre nye arbejdsliv er Den hybride arbejdsplads – en guide til at redesigne arbejdet i organisationer ikke helt tosset at have ved hånden.

Titel: Den hybride arbejdsplads – en guide til at redesigne arbejdet i organisationer / Forfatter: Lynda Gratton