Artikel top billede

Medarbejderovervågning breder sig: Din computer tager billeder af dig, mens du arbejder

Flere og flere amerikanske arbejdsgivere benytter nye digitale værktøjer til at overvåge deres medarbejdere. Ofte betyder det, at pågældende medarbejdere bliver trukket i løn. Eksperter advarer om, at teknologien løber fra reguleringen.

Det er sidste dag på måneden, og du tjekker på din bank-app, om lønnen er gået ind til tiden.

Du kan konstatere, at du har fået løn, men at den slet ikke svarer til det beløb, du bør få.

Du finder ud af, at du er blevet trukket i løn grundet manglende aktivitet foran computerskærmen på dit job.

Det kan din arbejdsgiver nemlig se via det installerede overvågningsprogram, der holder øje med, om du arbejder nok, når du sidder foran skærmen.

Flere og flere amerikanere oplever lignende eksempler på overvågning fra arbejdsgiverens side, hvor der holdes øje med, om medarbejdernes produktivitet er i top.

Det skriver det amerikanske medie New York Times.

Medarbejderovervågning er dog ikke et ukendt fænomen. Det har flere gange været fremme, hvordan blandt andet Amazon overvåger lagermedarbejdere og måler deres effektivitet.

New York Times' kortlægning af fænomenet viser, at fænomenet har bredt sig til ikke længere kun at omfatte lagerarbejde. Nu bliver også medarbejdere inden for blandt andet finans- og advokatbranchen og andre højtbetalte jobs overvåget af de nye digitale værktøjer.

"Der var aldrig nogen tillid til, at man arbejdede for teamet"

Ansatte har siden tidernes morgen holdt øje med klokken. Det er dog vendt på hovedet med den nye overvågning, så det nu er de ansatte, der bliver holdt øje med.

Carol Kreamer, der i mange år har arbejdet som leder i finanssektoren, forklarer til mediet, hvordan hun oplevede, at hun var blevet skåret i sin løn, fordi hun havde udført arbejde, som de digitale overvågningsværktøjer ikke kunne måle.

Det kunne være, at hun havde talt med sine ansatte, skrev noter i hånden, læste printede dokumenter - eller siddet og tænkt over, hvordan hun skulle løse en udfordring.

Alt det, der ikke var sket med hjælp fra computeren, blev ikke taget med i udregningen af hendes produktivitet.

"Man formodes at være et betroet medlem af sit team, men der var aldrig nogen tillid til, at man arbejdede for teamet," lyder det fra Carol Kreamer.

Tager billeder af ansigt

Carol Kreamer forklarer, at hun og hendes kolleger kunne slå deres tracker fra og tage pauser, så længe de arbejdede 40 timer om ugen.

De 40 timer blev delt op i 10 minutters-intervaller, hvor trackeren i tide og utide kunne tage et foto af deres ansigter og deres skærm, så det kunne bevises, at de rent faktisk sad foran skærmen og arbejdede. Det kunne derfor betyde, at de risikerede at miste 10 minutters løn, hvis de ikke sad foran skærmen, når deres tracker tog et foto.

Mens trackeren var slået til, "kunne man ikke vælge at tage på toilettet eller hente kaffe - man blev bare nødt til at improvisere," lyder det fra Carol Kreamer.

8 ud af 10 af USA's største virksomheder overvåger medarbejdere

8 ud af de 10 største virksomheder i USA overvåger deres medarbejderes effektivitet, fremgår det af New York Times' kortlægning.

Ofte sker denne overvågning i realtid.

Og hvor det førhen primært var lavtlønsjobs, hvor denne overvågning fandt sted, så er overvågningen nu rykket ind i løntunge jobs hos eksempelvis Barclays Bank eller J.P. Morgan, hvor alt fra antallet af opkald eller tiden på e-mails bliver overvåget.

Nogle steder kan det, der antages at være pauser, betyde, at man bliver trukket i løn, mens det andre steder kan betyde, at man mister sit job.

New York Times har gennem interviews og flere hundrede skriftlige beretninger fået fænomenet, der for nogles vedkommende betyder, at de frygter at gå på toilettet i arbejdstiden, beskrevet som værende "ydmygende", "demoraliserende" og "giftigt."

Det var især de mange tvungne hjemmearbejdspladser under corona-pandemien, der resulterede i en eksplosion af overvågning blandt mange virksomheder.

Teknologi i rivende udvikling

Brian Kropp, der er forskningschef for HR hos analysevirksomheden Gartner advarer om, at de ansatte ikke har nogen anelse om, hvor hurtigt overvågningsudviklingen foregår.

Og han siger samtidig, at regeringen halser efter for at kunne regulere udviklingen.

"Teknologien bevæger sig hurtigere, end de ansatte er klar over, og meget hurtigere, end regeringen kan nå at regulere den," lyder det.

Jason Corsello, der arbejder med venturekapital, oplyser til New York Times, at området er et af de hurtigst voksende og har oplevet en ottedobling i finansiering de seneste fem år.