Artikel top billede

(Foto: Franck Do)

Halvdelen af de mindre danske virksomheder har pivringe it-sikkerhed: Mangler både viden og kompetencer

Tæt på halvdelen af landets små og mellemstore virksomheder har for ringe cybersikkerhed, konkluderer Erhvervsstyrelsen.

I en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen bliver det konkluderet, at en stor del af landets små og mellemstore virksomheder – eller SMV’er - har dårlig it-sikkerhed.

I rapporten Digital sikkerhed i danske SMV’er konkluderes følgende:

  • 25 procent af de danske SMV’er ikke anvender de to basale it-sikkerhedsforanstaltninger i 2020: opda­tering af styresystemer og backup af data.

  • 44 procent af SMV’erne har et for lavt sikkerhedsniveau i forhold til deres sikkerhedsprofil.

  • Andelen af SMV’erne som benytter mange it-sikkerhedsforanstaltninger er steget med fire procentpoint siden 2018.
"Cyberkriminalitet bliver fortsat mere og mere organiseret, og det koster dansk erhvervsliv dyrt. Denne analyse viser, at landets virksomheder - særligt de små og mellemstore - har brug for yderligere hjælp og vejledning til at styrke deres digitale sikkerhed," udtaler vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Torsten Andersen i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten.

Det fremgår af rapporten, at flere SMV’er mangler viden og kompetencer inden for it-sikkerhed til at leve op til standarderne.

Konsekvenserne af dette kan blandt andet været tabt omsætning, ekstra udgifter, mistet data og i værste fald, at forretningen ikke i stand til at køre videre.

SMVdanmark vurderer ifølge rapporten, at et typisk ransomware-angreb på en virksomhed med 10-49 ansatte i gennemsnit koster 376.350 kroner alene i tabt omsætning fra e-handel.

Rapporten er baseret på svar fra 4.144 virksomheder.

Der er omkring 300.000 SMV’er i Danmark.