Artikel top billede

Beskyldt for at krænke menneskerettighederne, indeholder sårbarheder og er forbudt i USA: Kinesiske overvågningskameraer skal hænge over danske motorveje

175 kameraer er indkøbt fra kinesisk selskab, der er beskyldt for at bidrage til det kinesiske regimes overvågning af borgere. Og snart skal de hænge langs de danske motorveje. It-sikkerheden kan også blive et problem.

Om lidt skal de danske motorvejer til at overvåges i endnu større udstrækning, og det skal ske via kameraer fra den kinesiske leverandør Hikvision.

I alt er 175 overvågningskameraer blevet indkøbt af Vejdirektoratet, skriver Politiken, og kontrakten holder muligheden for at indkøbe yderligere 75 åben.

Indkøbet vil ikke komme over fem millioner kroner. Alligevel møder valget af leverandør kritik.

Blandt andet siger programleder ved Institut for Menneskerettigheder, Cathrine Bloch Veiberg, til avisen:

”Offentlige myndigheder bør som en del af deres ansvarlige indkøbspraksis ikke kun kigge på pris og leveringstid, men også på hvorvidt de her leverandører lever op til sociale og menneskeretlige forventninger. Der burde en leverandør som Hikvision bone ud som risikabel.”

Hikvision har været været beskyldt for at medvirke til opbygningen af et overvågningssamfund i det vestlige Kinas Xinjiang-region, hvor borgere, ifølge FN, bliver udsat for tortur, overgreb og tvangsmedicinering.

Mens Vejdirektoratet øjensynligt ikke har skelet til det sociale aspekt af kamera-indkøbet, så har andre danske instanser, herunder Staten og Kommunernes Indkøbsservice, Atea og Region Hovedstaden, fravalgt Hikvision både på grund af menneskerettigheder og af hensyn til it-sikkerhed.

Desuden har den danske FE-enhed Center for Cybersikkerhed før meldt om kendte sårbarheder i to af Hikvisions produkter.

Men Vejdirektoratet afviser den sikkerhedsmæssige risiko, fordi der installeres firewall og kodeord.

Flere af den kinesiske overvågningsleverandørs produkter hænger allerede langs de fynske motorveje.

Hikvision er for ganske nyligt blevet forbudt i USA gennem en vedtagelse fra den amerikanske kommunikationskomité (FCC).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere