Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Supernetværket Wi-Fi 7 er på trapperne: Her er alt, du skal vide

Her er det, du kan forvente af fordele med de kommende Wi-Fi 7 enheder.

Det trådløse netværk er med al sandsynlighed livsnerven til både dit hjems og dit kontors opkoblede enheder.

Er der flaskehalse eller dårlig forbindelse, kan det sløve brugeroplevelsen med selv den hurtigste mobil eller bærbar.

Derfor skal du holde godt øje med den gryende Wi-Fi 7-standard, som inden længe står klar til at bringe det nyeste indenfor netværksteknologi ud til masserne.

Hvad er wi-fi 7?

Tiden, hvor trådløse netværksstandarder alene blev markedsført som besværlige tal- og bogstavkombinationer, er ikke ovre, men der er gjort en indsats for at gå væk fra de kryptiske betegnelser såsom IEEE 802.11ax (også kendt som Wi-Fi 6) eller den kommende Wi-Fi 7-standard, som dog stadig har det tekniske navn 802.11be, som tilmed har fået et andet navn, EHT (Extremely High Throughput wireless).

Kært barn med mange navne altså, men det kendetegner sig nu mest ved at være afløseren til Wi-Fi 6 og Wi-Fi 6E-standarderne, som debuterede i 2019.

Wi-fi 7-standarden er ikke helt defineret endnu, men står til først at blive endeligt vedtaget en gang i 2024.

De grundlæggende teknologier, såsom 320 MHz kanaler samt, 4K QAM og 6GHz frekvensbånd er dog allerede bygget ind i en stribe enheder, som blandt andre netværksproducenten TP-Link har løftet sløret for.

Disse vil kunne erhverves en gang i 2023, men den brede udrulning, skal du dog først forvente til en gang i 2024.

Gevinster er der mange af

Målt på hastighed var Wi-Fi 6 en relativ mild overhaling i forhold til wi-fi. Hvor de maksimale hastigheder, der understøttes, kom op på 7 Gbit/sekund, mens der med Wi-Fi 6 blev rundet de 9,6 Gbps.

Her lå de store gevinster særligt i sikkerheden og evnen til at understøtte mange enheder på en gang.

Med Wi-Fi 7 loves dog markante overhalinger på alle væsentlige parametre.

Tophastigheden næsten firedobles her med op til 36 Gbps hastigheder per access-point, mens den enkelte enhed kan trække op til 5,8 Gbps mod 2,4 Gbps med wi-fi 6.

Wi-Fi 7-standarden er samtidig i fortsat udvikling, og hastigheder på over 40 gbps er på tegnebrættet.

Svimlende hastigheder er dog ikke forbeholdt den enkelte enhed. Hvor Wi-Fi 6 og Wi-Fi 5 lader 15 enheder slutte sig til netværket samtidig, giver wi-fi 7 opkobling til 64 på en gang.

Samtidig giver nye 320 mhz båndbredde samt adgang til det bredde 6 GHz spektrum, at naboens router ikke forstyrrer ens massive up- og downloadhastigheder.

Samtidig arbejdes med et nyt koncept kaldet ’puncturing’, der kan dele et bånd op i de dele, der kan avendes, selvom interferens udefra forstyrrer dele af frekvensbåndet.

Hvornår?

Selvom Wi-Fi 7 først forventes at være færdigbagt en gang i 2024, forhindrer det ikke enkelte producenter fra at tyvstarte med enheder, der benytter sig af nogle af de mange teknologier, som Wi-Fi 7 får i ærmet.

Her er TP-Link allerede ude med en kollektion, som kan forudbestilles fra 31. december i år.

Disse vil dog først blive klar til salg i de efterfølgende måneder, og en reel lanceringsdato er TP-Link heller ikke ude med.