Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Netbutikkers julehandel er kommet skidt fra start / Manden bag Dankortet er død / Telefonrobot i kommune giver mere tid til borgerne

Morgen-briefing: Netbutikkers julehandel er kommet skidt fra start / Manden bag Dankortet er død / Telefonrobot i kommune giver mere tid til borgerne / Dansk virksomhedsgruppe godt på vej med AI-baseret overvågnings-satellit til forsvaret / Kunstig intelligens skal hjælpe kampen mod kræft / Danskerne tror ikke på techbranchens bæredygtige omstilling / Nyt tværpolitisk lovforslag vil gøre TikTok ulovlig i USA

Mornings. Og velkommen til torsdagens udgave af morgen-briefing fra Computerworld. Ved rorpinden: Niels Veileborg

Netbutikkers julehandel er kommet skidt fra start

Black week-salget gik meget godt for danske netbutikker, men julesalget er foreløbig en stor skuffelse, viser nye tal. Det skriver Finans.

Ifølge det digitale marketingbureau s360, der henter data fra et såkaldt bredt udsnit at danske e-butikker, var omsætningen 20 procent lavere i sidste uge i forhold til samme uge i 2021, og antallet af betalinger lå 10 procent under sidste års niveau. Ugen før var omsætningen 15 procent lavere end sidste år.

Manden bag Dankortet er død

Erhvervskoryfæet Mogens Munk-Rasmussen, er død. Han blev 81 år. Det skriver Børsen.

Mogens Munk-Rasmussen var chef for pengeinstitutternes kortselskab, PKK, fra 1981-85, og han stod i spidsen for for lanceringen af Dankortet i september 1983. Han var også den første, der brugte Dankortet i en butik. Her købte han sig et par nye sko.

Telefonrobot i kommune giver mere tid til borgerne

Egedal Kommune har som en af de første kommuner i Danmark sat en robot i drift til at lede telefonhenvendelser til den rette modtager i kommunen.

Telefonrobotten har givet en bedre telefonbetjening for de fleste borgere, som ringer ind, fordi de hurtigere når frem til den medarbejder, de skal tale med. Samtidig har medarbejderne fået mere tid til at besvare de længere og mere komplekse forespørgsler. Robotten bruges også til tidsbestillinger hos kommunen.

En af de store serviceforbedringer er, at borgeren ikke selv skal kunne afkode kommunens logik for at finde frem til den rigtige medarbejder. Udviklingskonsulent Anna de Boer, som har været omdrejningspunkt for implementeringen af robotten, forklarer:

”Vi oplever, at robotten giver en hurtigere betjening, og er en klar forbedring fra tast-selv menuer. Med telefonrobotten skal borgeren kun kende sine egne behov – ikke vores organisation.”

Dansk virksomhedsgruppe godt på vej med AI-baseret overvågnings-satellit til forsvaret

Bifrost-gruppen, som består af selskaberne Space Inventor, Terma, GateHouse Satcom samt DTU, har nu gennemført et vigtigt Preliminary Design Review (PDR) af en ny, AI-baseret overvågningssatellit til det danske forsvar.

Satelitten skal bruges til at overvåge arktiske, danske farvande i realtid og sende data via andre satellitter tilbage til Danmark.

PDR'en sikrer, at det tekniske design lever op til de krav, som Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har stillet til satellitten.

Kunstig intelligens skal hjælpe kampen mod kræft

Region Syddanmark har bevilget knap ti millioner kroner til syv projekter, der på hver sin måde anvender kunstig intelligens til diagnosticering eller behandling.

Et af projekterne handler om anvendelse af kunstig intelligens i forbindelse med diagnosticering af lungekræft.

Projektet vil benytte 5000 anonymiserede billeder fra tidligere CT-scanninger til at udvikle, træne og efterprøve en kunstig intelligens-algoritme, som er i stand til at opdage og vurdere potentielle ondartede fund på CT-scanninger af lungerne.

Hvis projektet bliver en succes, vil det kunne være med at bane vejen for et screeningsprogram for lungekræft.

Danskerne tror ikke på techbranchens bæredygtige omstilling

Danskerne tror i høj grad på digitaliseringens gode effekter og har stor tillid til, at virksomhederne gør nok for at sikre, at digitale teknologier bidrager positivt til samfundet.

Alligevel mener de færreste, at techbranchen selv gør meget for at fremme bæredygtighed.

Det er især de unge, som tvivler på, at digitale teknologier ikke er skadelige for klimaet og miljøet, viser en ny undersøgelse fra Advice.

Nyt tværpolitisk lovforslag vil gøre TikTok ulovlig i USA

Både republikanere og demokrater står bag et nyt forsøg på at lovgive mod brug af kinesiskejede TikTok i USA. Baggrunden er frygt for censur og spionage. Det skriver Reuters.

Det nye lovforslag, som altså støttes af begge politiske partier, vil gøre det ulovligt at sende data til og fra sociale medie-selskaber, som har forbindelse til enten Kina eller Rusland.