Artikel top billede

(Foto: EPOS)

Test: Sæt turbo på pc-lyden med eksternt lydkort

Et eksternt lydkort i Epos' design ligner nærmest en mini-lydpult med touch-knapper. Den er skabt til gamerne, men sætter i den grad også power på din pc-lyd, når der skal lyttes til musik eller streames serier på computeren.

En kvadratisk enhed på 10 gange 10 centimeter med et rundt touchpanel i midten er Epos' bud på et lydkort.

Det er milevidt fra de store PCI-kort, som vi installerede i den stationære i 'gamle dage' - som vel at mærke er for få år siden.

Et lydkort anno 2023 er naturligvis en mikroskopisk lydchip, der kan justere, manipulere og justere lyden. Samtidig er der indbygget mini-forstærker, så du også kan drive hovedtelefoner.

Epos GSX 1000 er anden version af selskabets eksterne lydkort, og prisen er justeret til 1.499 kroner, hvilket faktisk er lidt mindre end den første variant.

To kabler og du er kørende

Epos er ikke den første eller den eneste på markedet, men klart blandt de mest lækre. Den 2,8 centimeter høje plastkasse har en lille flap i bunden, så den kan løftes op.

I midten er der touch-panel og knappen rundt om kan justere lydniveauet. Fire knapper flankerer hjørnerne og disse kan aktivere forskellige modes.

Reelt skal du blot tilslutte et USB-C kabel til din computer samt dine højttalere eller hovedtelefoner.

Der er naturligvis også indgang til mikrofon, og du behøver ikke at installere nogen driver – uanset om du benytter Mac eller pc.

Via Windows kørte Epos uden problemer. På Mac'en gav det dog en del udfordringer.

Normalt er det blot at sætte en ekstern USB-lyd enhed til, og MacOS finder selv ud af resten. Men her måtte vi flere gange i menuerne, da Epos automatisk slukkede for lyden blot vi rørte volumenknappen.

Denne del fik jeg aldrig til at køre optimalt i testperioden.

Ultra enkle menuer

Så der er plads til forbedringer til Apple-folket. Men jeg tænker nu at du kan krydse Windows-boksen ud for næsten 100 procent af potentielle købere.

Bruger du Windows, kan alt styres fra touch-menuen, og det er enkelt.

Tryk på en knap og du skifter mellem højttaler/hovedtelefon. Tryk på den anden og du skifter mellem stereolyd og Dolby lyd til film eller spil, der understøtter dette.

Metalringen, der skrues op og ned på, er let at styre. Du kan faktisk betjene den uden at kigge væk fra skærmen – vigtig detalje for en gamer.

Kan bestemt høres

Napper jeg lyden direkte fra min computer til et godt headset, er lyden faktisk rimelig.

Alligevel er det slående, hvor meget mere power og energi jeg får med et GSX 1000 sat til.

Der er mere dynamik, bedre bas og i det hele taget en bedre definition af lyden. Med det mener jeg, at alt lyder mere ægte.

Effekterne i spil og serie får et kæmpe løft – ikke overraskende da min computer eller dem jeg prøvede med, ikke har nogen synderlig god lyd-chip til Dolby eller lignende.

Musik blev også gengivet bedre og mere dynamisk.

Her er ingen tvivl om, at lydchippen og den bedre forstærker gør meget for at løfte lyden. Ikke mindst på hovedtelefoner.

For de kræsne

Med en pris på 1.499 kroner er Epos for så vidt godkendt.

Du får god lyd for pengene, enorm let opsætning og ikke mindst daglig betjening.

Min karakter lander dog ikke helt i toppen, og det skyldes at her alt andet lige er tale om et specialprodukt til entusiasten, der både vil ofre og gide tilslutte samt eventuelt tage den sammen med laptoppen på farten.


Loading ikon