Artikel top billede

(Foto: PR)

Bog: Da topchefen blev superstjerne

The Man Who Broke Capitalism beretter om, hvordan den ellers så roste GE-topchef Jack Welch grundlagde og udbredte en ledelseskultur med ekstrem fokus på aktiekurs og omkostningsniveau – til skade for virksomheder, lønmodtagere og lokalsamfund.

I dag udstyres topchefer for globale virksomheder rutinemæssigt med enorme honorarer og særdeles fordelagtige bonusordninger, har golfaftaler med præsidenter, kindkysser med filmstjerner og dyrkes i businesspressen som halvguder. Men sådan har det ikke altid været.

En af de første superstjerner på ledelseshimmelen var karismatiske Jack Welch, der overtog posten som CEO for det amerikanske konglomerat General Electric i 1981.

I “The Man Who Broke Capitalism” beretter New York Times-journalisten David Gelles, hvordan Welch måske nok fik GEs aktiekurs til stige til vejrs gennem en årrække.

Men også om, hvordan Welch’s ensidige fokus på at skære omkostninger, outsource og sælge fra – alt sammen med blik på at gøre aktionærerne glade – var med til at underminere grundlaget for at drive en sund forretning.

Hvilket med tiden fik GE-koncernen til at tabe pusten, så den i dag er en skygge af sig selv.

Samtidig hjalp Jack Welch sin egen status som ledelsesmæssig superstjerne godt på vej med en række ledelsesbøger.

Her kunne aspirerende chefer blandt andet læse, hvordan vejen til succes blev lidt lettere, hvis man var tilstrækkeligt flittig med sparekniven.

Denne tankegang vandt gehør og har med tiden forringet vilkårene for både lønmodtagere og utallige lokalsamfund. Samt lagt grunden for den bølge af outsourcing til bl.a. Kina, som mange koncerner i dag arbejder på at rulle delvist tilbage.

Det kan måske alt sammen lyde en smule politisk ladet.

Men man skal ikke have haft meget med amerikanske koncerner at gøre for at konstatere, at kortsigtede, kursdrevne ledelseskulturer og uhensigtsmæssige incitamentsstrukturer lever og har det godt mange steder.

For øvrigt kan det – foruden at kigge nærmere på bogen – anbefales at se denne korte video, hvor Walther Isaacson interviewer forfatteren.

”The Man Who Broke Capitalism” er da heller ikke den eneste bog, som de seneste år har rettet det kritiske søgelys mod den førhen så hyldede Jack Welch.

I bogen ”Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric” er forfatterne inde på noget af det samme, og dén udgivelse har også høstet omfattende ros fra blandt andet Bill Gates.

Jack Welch ville nok ikke være enig, men har på den anden side også svært ved at tage til genmæle: Han døde for tre år siden i en alder af 84.

Titel: The Man Who Broke Capitalism: How Jack Welch Gutted the Heartland and Crushed the Soul of Corporate America – and How to Undo His Legacy

Forfatter: David Gelles




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere