Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Digitaliseringsudvalget inviteres til Estland / TikTok påstår at have 150 millioner amerikanske brugere / Projekt skal bringe dansk taleteknologi op på højeste niveau

Digitaliseringsudvalget inviteres på cybersikkerheds-visit i Estland. TikTok påstår at have 150 millioner amerikanske brugere. Stort projekt skal bringe dansk taleteknologi op på højeste niveau.

Godmorgen venner!

Velkommen til dagens af Computerworlds morgen-briefing.

Det er onsdag 22. marts.

Denne morgen er det atter Qëndrim Fazliu, der sidder klar ved tastaturet og er klar til at levere dagens første it- og technyheder fra ind- og udland.

Tag en tår kaffe, læn dig tilbage og lad os komme i gang.

Vi starter med en invitation til Udvalget for digitalisering og it, der får mulighed for at besøge Estland og lære om dets succesfulde cybersikkerheds-strategi.

Digitaliseringsudvalget inviteres på cybersikkerheds-visit i Estland

Udvalget for digitalisering og it er blevet inviteret til Estland på et cybersikkerheds-visit.

Det fremgår af en invitation, udvalget har modtaget.

Estland regnes for at være et af de mest avancerede europæiske land i cybersikkerhedsmæssig forstand. Det baltiske land er blevet rangeret på førstepladsen i Europa og nummer tre globalt på Global Cybersecurity Index.

Besøget skal efter planen finde sted i maj, og de danske medlemmer af udvalget vil på turen få mulighed for at besøge estiske cybersikkerheds-organisationer samt få et indblik i den estiske cybersikkerhedsstrategi og hvordan det baltiske land forhindrer og tager sig af cyberangreb.

Det er den estiske ambassade i København samt Estlands forretnings- og innovationsagentur i Danmark, der står for invitationen.

TikTok påstår at have 150 millioner amerikanske brugere

TikTok har 150 millioner aktive månedlige brugere i USA, lyder det fra TikTok-CEO, Shou Chew.

Påstanden lader til at være et klart forsøg på at fremhæve video-appens omfattende og voksende rækkevidde i USA i kølvandet på fornyede krav om et forbud.

Da Donald Trumps administration truede med at forbyde appen i 2020, lød det fra TikTok, at 100 millioner amerikanere brugte appen.

Det rapporterer CNN.

”Det er næsten halvdelen af USA, der kommer til TikTok for at skabe forbindelse, skabe, dele lære eller bare have det sjovt,” siger Chew i en TikTok-video.

Fem millioner virksomheder bruger også TikTok til at nå kunder, lyder det fra Chew.

Videoen med TikToks CEO kommer få dage før, han skal møde op foran en kongreskomité, hvor han skal forsvare TikToks fremtidige skæbne i USA.

Et voksende antal lovgivere i USA og i flere vestlige lande har udtrykt bekymring om den nationale sikkerhed i forbindelse med brugen af den populære video-app grundet TikToks bånd til det kinesiske styre gennem moderselskabet ByteDance.

Projekt skal bringe dansk taleteknologi op på højeste niveau

Et nyt samarbejde mellem Alvenir, Corti, Digitaliseringsstyrelsen, Københavns Universitet og Alexandra Instituttet skal bringe dansk taleteknologi op på internationalt niveau.

Innovationsfonden bevilliger 14 millioner kroner til projektet, der skal udvikle et taledatasæt ved navn CoRal, bestående af 1.000-1.500 timers samtale og oplæst tale fra et bredt og repræsentativt udsnit af befolkningen.

Projektet vil udvikle sprogmodeller, der kan genkende dansk tale og læse dansk tekst højt og dermed gøre dansk taleteknologi tilgængelig for alle.

Samfundet kan drage nytte af teknologien ved automatisering af dokumentation og sundhedsjournaler og bedre digital oplæsning i offentlig transport samt forbedre stemmestyrede hjælpemidler til eksempelvis ældre, borgere med synshandicap eller særlige behov.

Projektet har et budget på 22 millioner kroner og vil vare i to år og 10 måneder.

Kinesisk indkøbs-app suspenderet fra Google Play Store på grund af fund af malware

Google har suspenderet den populære kinesiske indkøbs-app, Pinduoduo, fra sin Play Store efter at have fundet malware i versioner af appen.

Google meddelte i en meddelelse tirsdag, at versioner af appen, som ikke er i Play Store, er blevet fundet at indeholde malware.

Ifølge meddelelsen har Google også håndhævet Google Play Protect, som scanner apps installeret på Android-telefoner for skadelig adfærd, på de angiveligt ondsindede apps.

Det rapporterer AP.

Pinduoduo afviser "spekulationen og anklagen om, at Pinduoduo-appen er ondsindet, blot på grundlag af et generisk og ikke-konklusivt svar fra Google," lyder det.

Appen er en af Kinas mest populære e-handelsplatforme med cirka 900 millioner brugere.

Pinduoduo tillader folk at spare penge ved at få venner til at købe det samme produkt i større mængder.

Efter stor succes i Kina lancerede dets amerikansk-børsnoterede moderselskab PDD sidste år Temu, en online shopping-platform i USA, som kører en online superstore for stort set alt - fra dagligvarer, tøj til elektronik.

Appen er blevet den mest downloadede i USA til både iOS og Android og er blevet downloadet 24 millioner gange siden dens lancering i september sidste år og har mere end 11 millioner månedlige aktive brugere ifølge Sensor Tower.