Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Første kig på AI-botten ’Bard’: Halter Google langt efter Microsoft?

Nu er Google klar med sit svar på Microsofts Bing AI og Open AI's ChatGPT.

Få selskaber har investeret så massivt og bredt i kunstig intelligens som Google.

Derfor må blev det også til en streg regning, at det er Microsoft og OpenAI, der fik den brede offentligheds opmærksomhed med AI-assisterede værktøjer som søgemaskinen ’Bing AI’ og chat-robotten ChatGPT, der med et fik Googles kerneforretning, søgemaskinen af samme navn, til at se bedaget ud.

De nye AI-assisterede tjenester kom med et lokkende tilbud.

I stedet for at skulle trawle dusinvis af søgeresultater med de rette søgeord, kan både Bing AI og ChatGPT diske op med få, men udførlige svar på spørgsmål i et naturligt sprog.

At de nye tjenester af og til overstyrer og opdigter forkerte oplysninger og endda kan udvise anden bekymrende adfærd, er dog en af de mange issues, som den kunstige intelligens døjer med endnu.

Få uger efter Microsofts lancering af sin alternative ’Bing AI’ søgemaskine er Google nu klar med sin første tilgængelige version af sit AI-assisterede søgeværktøj ’Bard’.

Holder igen

Men Microsoft farer frem med nye funktioner til sin Bing-maskine, som introduktionen af billede-generering med den spritnye ’Create’ funktion, er Google langt mere tilbageholdende med Bard AI.

Google beskriver selv tjenesten som en ’supplerende oplevelse til Google-søgninger’.

Denne er dog, ligesom ChatGPT og Bing AI baseret på en genererende sprogmodel, i dette tilfælde dog Googles egenudviklede ’LaMDA’-model.

I sin præsentation af Bard, viser Google, hvordan Bard hurtigt kan kreere lister, planer og to-do lister ud fra forespørgsler som:

”Lav en pakkeliste til en weekend med camping og fiskeri.”

”Lav en brainstorm over idéer til, hvordan jeg kan få læst 20 bøger på et år."

Bard forstår tilsyneladende sprog ganske godt, men forstår ikke dansk indtil videre.

Samtidig udviser de svar der genereres, ikke den samme dybde og længde som alternativerne.

Bard synes at styre mod korte, punkt-baserede svar, som Computerworlds søstermedie PCworld noterer.

Modsat de øvrige tjenester tilbyder Bard tre forskellige svar-forslag i stedet for et.

Spiller sammen med Google

Når man som Google sidder på over 90 procent af søgemarkedet, er det oplagt at lægge tråde til søgemaskinen ind i de svar, Bard tilbyder.

Her vil søgeresultaterne give mulighed for at Google sig videre til et svar, hvis et Bard-svar ikke synes at være dækkende eller brugbart nok.

Google indrømmer selv, at Bard er et eksperimentelt værktøj, og at den kan give både forkerte eller unøjagtige svar tilbage og henviser til sin egen søgemaskine, når validiteten af svarene skal efterprøves.

Inddæmmet AI

Mens Bing AI og ChatGPT har vist sig at være i stand til at levere mystiske og deciderede foruroligende beskeder, har Google valgt at inddæmme eventuelle udskejelser, ved at begrænse længden og dybden af eventuelle konversationer med bot’en.

Hensigten er ifølge Google at holde konversationerne på sporet og så informationsrige som muligt.

Google er dog samtidig tilbageholdende med at stå ved de svar, tjenesten tilbyder og markerer under hvert svar, at resultaterne kan være misvisende eller endda stødende, mens søgegiganten understreger at resultater ikke afspejler Googles egne meninger.

Begrænset tjeneste

Google Bard-tjenesten er som så mange øvrige Google-tjenester i sin beta-form, hvorfor den også indtil videre er begrænset til udvalgte markeder og sprog.

Herhjemme kan danske interesserede indtil videre ikke prøve tjenesten.

I første ombæring kan tjenesten alene afprøves i USA og Storbritannien.

Google noterer samtidigt, at der arbejdes ivrigt på at udvide Bards evner, så den på sigt kan udvides med flere sprog, kodning og ’multimodale’ evner, altså til registrering og generering af andre inputs såsom billeder, video eller lyd.