Gør pc'en lydløs

Støj fra pc'en er et kraftigt irritationsmoment for mange. Den evindelige susen kan få mangt en voksen mand til at bryde grædende sammen, men heldigvis er der en løsning på problemet. I denne artikel kigger vi på produkter, der kan gøre computeren støjfri.

Bevægelse larmer

Computere larmer. Støjen kan være direkte enerverende, og den kan for eksempel forhindre, at man har lyst til at bringe pc'en ind i stuen, som vi foreslog det i en artikel for nylig. Heldigvis er det muligt at bringe støjniveauet ned - faktisk så langt ned, at støjen forvandles til en stille hvisken, som man skal være mere end almindelig sart for at opfatte som generende.

Heldigvis er stadig flere computer-producenter opmærksomme på støjproblematikken. Der fremstilles pc'er, der larmer forbavsende lidt, og Apples Cube, der nu er gået ud af produktion, var faktisk helt lydløs. Det hjælper bare ikke dem af os, der har en pc i forvejen, og gerne vil gøre den mere stille.

Problemet er pc'ens mekaniske dele, altså de komponenter der er i bevægelse under drift. Det drejer sig om blæseren til strømforsyningen, blæseren til processoren, harddisken og cd/dvd-drevet. Herudover kan der være en blæser i kabinettet, på grafikkortet og på bundkortet, og det larmer alt sammen.

Blæserne er nødvendige for at lede varmen væk fra komponenterne. Siden de glade 386-dage har det været nødvendigt at udstyre processoren med en form for køling, for efterhånden som antallet af transistorer stiger, går strømforbruget og dermed varmeudviklingen også i vejret. Efterhånden er det samme kommet til at gælde for visse grafikchips og chipsæt, og uden køling brænder komponenterne simpelthen sammen.

Harddiske indeholder hurtigt roterende skiver og læsehoveder i bevægelse. Medierne i optiske drev roterer også hurtigt, og det skaber luftstrømninger, som støjer. Hastigheden for både harddiske og cd/dvd-drev stiger hele tiden, og det gør støjen ofte også.

Støjen kan komme direkte fra blæsere eller drev, men kan også opstå indirekte fra vibrationer, som giver resonans i kabinettet. For at bekæmpe støjen må man investere i komponenter, der larmer så lidt som muligt og samtidig sørge for, at den tilbageværende støj ikke forplanter sig ud i lokalet.

Nye blæsere

Det tyske firma A Conto har specialiseret sig i produkter til støjdæmpning af pc'en. Firmaet forhandler en produktserie under navnet NoiseControl, og udstyrer man computeren med disse støjdæmpende elementer, kan den blive stort set lydløs. En anden producent af produkter, der kan bidrage til en mindre støjende pc, er amerikanske Molex.

NoiseControl Silerado: En suveræn køler til processoren.
Lad os starte med en af de store støjsyndere: Blæseren på processoren. Hvis den larmer, så skift den ud. PC World Online kan varmt anbefale NoiseControls Silverado, hvor en skive af rent sølv hjælper til med at lede varmen væk. Ikke alene er Silverado stille, den er også meget effektiv. Desværre er den også forholdsvis dyr. Man skal af med et godt stykke over 500 kroner for køleren, men man bliver ikke skuffet.

Et alternativ til Silverado kan være CAKII-58 eller WBK58-II fra Global Win, Thermaltake Silent Viking eller en af kølerne fra Molex. De er billigere end Silverado, men knap så effektive til at lede varmen væk.

Når processorens køler er klaret, er det strømforsyningens tur. Mange kabinetter sælges med en "støjsvag" strømforsyning, men forhandlerne lover ofte mere, end de kan holde. En ny strømforsyning, der er stille for alvor, kan gøre underværker. Igen har NoiseControl nogle stykker i sortimentet, men også strømforsyningerne fra Q Technology er absolut værd at nævne. Under alle omstændigheder er det en fordel, hvis strømforsyningens blæser er udstyret med en temperaturregulator, så blæserens hastighed tilpasses behovet for køling.

Blæsere på grafikkort og bundkort kan også udgøre en irriterende støjkilde. Ofte forsynes grafikchips og chipsæt med billige kølere, der er mere støjende end effektive. Man kan selvfølgelig sørge for at købe grafikkort og bundkort uden blæsere, og det er absolut muligt, hvis man ikke nødvendigvis skal have et lynhurtigt grafikkort til de nyeste spil. Hvis man vil have et kraftigt grafikkort, men vil slippe for blæserstøjen, er der ingen vej uden om at pille køleren af og sætte en ny på. En ny VGA-køler af bedre kvalitet kan fås for mindre end 100 kroner.

Harddisken

Næst efter processorens blæser er det ofte harddisken, der frembringer mest støj i et pc-system. Her er løsningen først og fremmest at anskaffe en støjsvag harddisk fra starten af. Man skal gå efter en harddisk, hvor motorens kuglelejer er afløst af et flydende ophæng, eller på engelsk: Fluid dynamic bearing.

I øjeblikket kommer markedets mindst støjende harddiske fra Seagate. Ifølge firmaet selv er Barracuda ATA IV så stille, at lyden fra den ikke kan opfattes af det menneskelige øre. Det er en sandhed med modifikationer, men sikkert er det, at harddisken i Barracuda ATA IV-serien er så støjsvage, at man skal meget tæt på for at blive generet af støjen.

Hvis man stadig er generet af støjen fra harddisken kan man købe en støjdæmpende harddisk-ramme for få hundrede kroner. NoiseControl fremstiller rammer, hvor harddisken er ophængt i elastikker. Et sådan ophæng isolerer de rystelser, som harddisken frembringer, så man undgår den resonans, der typisk udgør det største problem i forbindelse med støj fra harddiske.

En SilentDrive harddisk-skuffe lukker larmen - men måske også varmen - inde.
Man kan også pakke harddisken helt ind, som det sker med SilentDrive fra Molex. Her kan der dog være problemer med at komme af med den varme, drevet udvikler. Det er der tænkt på med SilentDrive, hvor varmen bortledes til kabinettet. Ifølge producenten bør SilentDrive dog ikke anvendes, hvis harddisken udleder mere end fem watt i form af varme. De færreste harddisk-producenter oplyser, hvor meget energi diskene afgiver i form af varme, men Molex anbefaler, at man kun anvender rammerne til harddiske med højest 5.400 omdrejninger i minuttet. Løsningerne fra både NoiseControl og Molex kræver for øvrigt, at man har en ledig 5,25" bås i computeren.

Indpakning

Også når det gælder cd/dvd-drev gælder det om at finde et, der støjer så lidt som muligt. Her er der næsten altid sammenhæng mellem pris og kvalitet, og de anerkendte producenter har også gjort noget ved støjen. Derudover er støjen typisk proportional med drevets hastighed, så et 50x cd-drev larmer mere end et 24x, når det er kommet i omdrejninger.

Hvis man ofte benytter pc'en til afspilning af cd'er eller dvd'er, kan det være nødvendigt at gøre noget mere ved støjen. Man kan købe kabinetter med en frontlåge, der både gør pc'en kønnere at se på og mindre støjende. NoiseControl har kabinetter med en særlig lydisolerende cd-klap, der begrænser støjen, og er det stadig ikke tilstrækkeligt, kan man pakke hele pc'en ind i en lydtæt boks. Man skal bare være sikker på, at varmen kan komme ud. Igen har NoiseControl et bud på en løsning, nemlig et produkt ved navn WhisperBox.

En billigere og mindre dramatisk måde at klare pc'ens støjproblemer er støjdæmpende måtter, som placeres på kabinettets indervægge. Disse dæmpningsmåtter kan NoiseControl også klare, og et godt alternativ er måtterne fra Power Snooze. Et sæt dæmpningsmåtter koster i omegnen af 400 kroner. For at forhindre, at støjen forplanter sig til gennem pc'ens underlag, kan man også udstyre den med gummifødder. Det er særlig vigtigt, hvis pc'en står på et hårdt underlagt, for eksempel et trægulv.

I Danmark forhandles NoiseControl-produkter blandt andet af Webconsult, Studiedata og AT Computing. Især hos førstnævnte kan man få mere at vide om produkterne og deres virkemåde. Produkterne fra Molex distribueres i Danmark af Inter-Data og Morgen, hvor man kan få oplyst den nærmeste forhandler. Man kan læse mere om Molex-produkterne hos den europæiske distributør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere