Årets it-pris til Skype-stifter Janus Friis

Skype-stifter og milliardær Janus Friis får IT-Prisen 2006. Han er i sandhed enestående i den danske it-branche, lyder det fra IT-Brancheforeningen, der står bag prisen.

IT-Brancheforeningen overrakte torsdag aften årets IT-Prisen til Janus Friis, som sidste år solgte virksomheden Skype til online auktionssitet Ebay for cirka 16 milliarder kroner.

- IT-Prisen 2006 går til en person, som i sandhed er enestående i den danske it-branche. Janus Friis har skabt et produkt, kunderne har brug for og kan lide, lyder det i priskomiteens udtalelse.

Videre står der:

- Han rusker op i forretningsfilosofien i it-branchen og viser, hvor langt man kan komme med en stærk vilje og en god ide. Skype er i dag verdens tredjemest betydningsfulde brand. Vi skal være glade for, at dette produkt er skabt i Danmark. Med den aktivitet, Janus indtil nu har udvist, bliver det ikke det sidste, vi ser til ham.

ITB og IDG
Komiteen består af de administrerende direktører for de organisationer, der giver prisen, nemlig IT-Brancheforeningen og IDG Danmark (der udgiver Computerworld), samt de to seneste vindere af IT-Prisen.

Og verden har ganske rigtigt ikke set det sidste til Janus Friis, som i øjeblikket slår sine folder hos Skype i London.

Han er allerede i gang med at føje nye bedrifter til cv'et.

- Både Niklas (Zennström, medstifter af Skype, red.) og jeg har involveret os i Fon, hvor det er tanken, at folk kan dele deres Wi-Fi (trådløs internet, red.) og til gengæld få adgang til andres Wi-Fi. Det styrter derudad og skal nok gå hen og blive rigtig stort, siger Janus Friis.

Lysten til offentlig optræden er til gengæld ikke stor.

Janus Friis holder sig bevidst ude af mediebilledet, men svarer venligt, da Computerworld spørger, hvad teleselskaberne skal leve af i fremtiden, nu han har været med til at aflive minuttaksterne med Skype.

- Telemarkedet blev dereguleret i Europa i 1990'erne, og konkurrencen førte langsomt til marginalt lavere priser. Med udbredelsen af bredbånd og services som Skype blev udviklingen accelereret ekstremt, og prisen for telefoni nåede nul, siger Janus Friis.

Videosamtaler med vennerne
Skype-stifteren peger på, at telefoni samtidig går fra at være en service leveret af teleselskaber med en fast infrastruktur, til at være software.

- I løbet af de næste år vil det blive helt naturligt at have fuldskærms 32-tommer videosamtaler med familie og venner, noget der tidligere har været forbeholdt nogle få bestyrelseslokaler, siger Janus Friis.

Samfundet er nødt til at sørge for, at de basale rammer for udviklingen af nye virksomheder, er i orden, primært de skattemæssige, siger han.

- Hvis ikke, flytter virksomhederne simpelthen ud i en globaliseret verden.

Men for megen statslig indblanding er ikke gunstig for skabertrangen, mener han:

- Jeg sad med i et forum for "innovationsfremme" ledet af Martin Thorborg. Alle snakkede om, hvordan man skulle stimulere, blande sig og lære studenterne at være iværksættere under deres uddannelse. Da det blev min tur, sagde jeg, at jeg synes vi skulle fokusere på "statsudblanding" i stedet for statsindblanding, siger Janus Friis.

Hvis Danmark skal blive ved med at gøre sig gældende på det internationale marked, er Skype-stifterens bud, at vi skal fortsætte med at være gode til det, vi altid har været gode til.

- Nemlig at forene forskellige teknologier i brugbare produkter og markedsføre dem på verdensmarkedet. Det gør Grundfos. Det gør Lego. Det gør B&O, og det har vi gjort i Skype. Så vidt jeg ved, er det det, vi danskere har gjort siden vikingetiden, siger Janus Friis.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Roadmap til din digitale forretning
Digital transformation er på alles læber, men flere virksomheder er usikre på hvordan man rent faktisk kommer i gang. I dette whitepaper gennemgår vi en case fra den britiske online retail branche, hvor vi ser, hvordan I opnår en operationel og konkurrencemæssig fordel.