IT-Branchen følger i ITEK’s fodspor i kartelsag

It-brancheorganisationerne står i kø for at komme med vejledninger i, hvordan virksomheder skal benytte sig af medarbejder-klausuler. Det ændrer dog ikke behovet for lovgivning, mener flere fagforbund.

Først kom ITEK med et kodeks med otte punkter for anvendelse af medarbejderklausuler – kaldet jobkarteller.

Nu melder også brancheforeningen IT-Branchen sig på banen med en vejledning til de virksomheder, der ønsker at benytte sig af klausulerne.

IT-Branchen anbefaler direkte, at danske it-virksomheder er åbne omkring de medarbejderklausuler, der gælder i for eksempel samarbejdsaftaler om større projekter.

Det sker, selv om ITEK’s udspil mandag blev kaldt for ’en feberredning’ af Carlo Søndergaard, faglig leder i HK/Privat.

Tys-tys hører fortiden til
- Vi ønsker gennemsigtighed for medarbejderne. Derfor skal virksomhederne sørge for at informere om, hvilken politik de følger og hvilke medarbejdere, der kan blive omfattet, siger direktør Jane Eis Larsen, IT-Branchen.

Desuden skal informationerne gives både internt og til dem, der søger ind i virksomheden.

- Tys tys om den slags aftaler hører fortiden til, siger Jane Eis Larsen.

IT-Branchen mener, at foreningens medlemmer bør overveje nøje, om de overhovedet skal bruge klausuler – i lyset af deres forretningsmodel, deres kunde- og samarbejdsrelationer og medarbejderpolitik.

- Klausulerne skal under alle omstændigheder være åbne og tidsafgrænsede, siger Jane Eis Larsen.

Sam-Data: Fortsat behov for lovgivning
Det er dog slet ikke godt nok med vejledninger.

Der skal lovgivning på bordet, mener flere fagforbund.

- Det skal simpelthen forbydes. Det giver jo et fuldstændigt ufleksibelt arbejdsmarked, hvis alle har en eller anden klausul aftale med naboen om, at man ikke tager medarbejdere fra hinanden. Det er at stavnsbinde folk, siger Finn Hansen, faglig sekretær i Sam-Data.

Han mener, at aftalerne skal være forbudt under alle omstændigheder, også selvom de er åbne og foregår i fuld offentlighed.

- Jeg synes, at vi skal holde fast i, at der er behov for et frit arbejdsmarked. At man ikke kan fastlåse medarbejdere på nogen måde. Det er tilbage til bondesamfundet, siger Finn Hansen.

Samråd med ministeren
Arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday (R) har indkaldt beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Folketingets arbejdsmarkedsudvalg til et samråd onsdag.

Her har Elisabeth Geday bedt ministeren oplyse, i hvor stort omfang virksomhederne på arbejdsmarkedet indgår aftaler om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, samt hvad han mener om det og om han vil undersøge det, hvis han ikke ved, hvor mange det er.

- Reelt set ved vi jo ikke, hvor mange, der er bundet af det her. Jeg er ikke i tvivl om, at det er langt flere end vi tror. Så sent som i dag har vi hørt i Radioavisen, at elektrikerne også bliver bundet, siger Elisabeth Geday.

Advokater kender fidusen
En af grundene til det er, at hun tror, der sidder en række advokatfirmaer rundt omkring i Danmark, som har fundet fidusen og nu ved, at når de rådgiver virksomhederne, så behøver de ikke at bruge konkurrence- og kundeklausuler, der koster penge.

- De kan i stedet rådgive virksomhederne om at lave de her hemmelige aftaler. Og så får man faktisk bundet medarbejderne mindst lige så grundigt, og det er ganske gratis, siger Elisabeth Geday.

Også it-fagforeningen Prosa mener, at der fortsat er behov for lovgivning. Fagforbundet har netop sendt et brev til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, så de får det inden samrådet med beskæftigelsesministeren.

- De arbejdsgivere, som selv vil stoppe med de hemmelige aftaler, kan lovgivning ikke skade. Men dem, der vil fortsætte med lave hemmelige aftaler – måske ikke lige nu, men om et par år, når der er faldet ro om sagen – har vi en fælles interesse i, bliver stoppet en gang for alle. Det kan kun ske med lovgivning og ikke med mere eller mindre klare anbefalinger fra branchefællesskaber, skriver Hanne Lykke Jespersen i brevet.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Kendt dansk trafik-app virker igen som før: Har lukket ned for Frank Rasmussens adgang til data
Interview: Saphe har stoppet for telerigmanden Frank Rasmussens adgang til trafik-appens data. Det er sket på utraditionel vis, men betyder, at Fartkontrol.nu-appen igen fungerer som før. "Beskyldningerne var rigtige nok, men vi har lukket ned, så vi kan se, at Hopper ikke tager vores data længere," lyder det fra Saphe.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.