Artikel top billede

Åbne standarder kan udløse store besparelser

ICT Trade Show 2007: Inden for det offentlige er der måske en halv milliard kroner at spare ved at gå over til åbne standarder, men spørgsmålet er om de store besparelser opvejer ulemperne. Paneldebatten raser på it-messen ICT.

Øksnehallen, København: ”Besparelser i millionklassen står i kø, hvis bare du skifter til open source-software.”

”Desværre forsvinder besparelserne som dug på en varm sommerdag, når først it-konsulenterne slår taxametret til.”

Der er mange argumenter for og imod ODF (Open Document Format) eller måske Microsofts dokumentformat Open XML, og mange af dem kom frem, da næste generations arbejdsplads var til debat på Danmarks nye it-messe, Easyfairs ICT, der netop nu løber af stablen i Øksnehallen i København.

- Mange myndigheder snakker om at gå over til open source, og en rapport fra Rambøll nævner besparelser på 515 millioner kroner alene på licenser, hvis det offentlige skifter til open source, siger Michael Toft Sørensen fra Steria.

Husk omkostningerne

Omvendt mener Thomas Schnegelsberg fra Microsoft, at de mange løfter om besparelser sjældent tager højde for de store omkostninger der ofte følger efter.

- Én ting er implementering af open source, en anden er de løbende omkostninger. Hver tredje konsulent herhjemme arbejder for IBM, og de skal jo også have noget at lave, lyder det fra Microsofts repræsentant.

Sterias mand Michael Toft Sørensen ser det som en barriere, at de offentlige myndigheder har ”utrolig meget forretningsinformation lagret i andre formater.”

- Men det bliver uden tvivl nemmere at skifte til andre formater i fremtiden, siger han.

No free lunch

De fleste er enige om, at man mister funktionalitet ved et skift til ODF. Det bliver godt nok nemmere og nemmere at skiftede frem og tilbage mellem de forskellige formater, men det koster noget hver gang.

”There is no such thing as a free lunch,” som en klog mand m/k en gang har sagt.

Urs Wermelinger, direktør for Microsoft Europe med ansvar for Office-produkterne, ser ikke overraskende en lovende fremtid for Open XML, der blev godkendt som en åben Ecma-standard med tilhørende 6.000 siders dokumentation i december sidste år.

- Vi vil arbejde på at få Open XML etableret som en de facto-standard, siger Microsoft-chefen.

Fakta omkring OpenOffice-formatet ODF og Open XML er, at Ecma arbejder på få Open XML certificeret som en ISO-standard, mens Open Document Format (ODF) allerede er en officiel ISO-standard under navnet ISO/IEC 26300:2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere