Om fem år er vi en nation af it-analfabeter

Hver fjerde dansker er digital analfabet. I 2012 vil hele 72 procent af danskerne være det. Eksperter, interesseorganisationer og fagforeninger slår alarm. Der skal simpelthen gribes ind nu, lyder det.

Et dobbelt så godt sundhedsvæsen.

Det kunne Danmark få, hvis danskerne havde optimale it-færdigheder og effektiviseringerne derfra blev overført til sygehusene.

Men i dag er næsten 40 procent af danskerne digitale analfabeter, viser en rapport som Teknologisk Institut har udarbejdet for IT - og Telestyrelsen.

Rapporten advarer om, at selvom man tager højde for, at der vil ske en automatisk forøgelse af it-færdigheder, fordi de unge med it-kendskab bliver ældre, vil hele 71 procent af danskerne ikke kunne leve op til de krav, der stilles i 2012.

“Udviklingen viser, at der simpelthen skal sættes politiske initiativer i gang nu”, siger direktør Lars Mathiesen fra Nykredit, der sidder i CIO Forum.

Mange danskere mangler de helt basale it-kompetencer og endnu flere vil komme til det i fremtiden, derfor skal der udarbejdes en national handlingsplan, lyder det fra Lars Mathiesen.

Trussel mod levestandard
Den fremtrædende erhvervsleder Lars Kolind kalder det en trussel mod vores levestandard.

“Det siger sig selv, at danskerne skal kunne den nødvendige it, hvis vi fortsat vil opretholde den levestandard, vi har i dag”, siger han.

Han fremhæver et eksempel fra sin egen verden.

”Jeg arbejder mest med ledere. Og jeg tør godt slå fast, at ingen vil kunne fungere som leder om fem år, hvis de ikke har endog ganske betydelige it-kompetencer. Så enkelt er det”, siger han.

Tidligere slået alarm
Allerede i 2005 landede en tilsvarende rapport på videnskabsministeren
Helge Sanders (V) bord.

Også den havde han bestilt hos Teknologisk Institut.

Rapporten viste, at 31 procent af danskerne ikke kunne leve op til datidens it-krav.

Lars Kolind og Lars Mathiesen står ikke alene med kritikken.

En række fagforeninger og Dansk Industri opfordrer også til handling.

“Det er en politisk udfordring at få rettet op på den digitale kløft nu.”, siger forbundssekretær hos Dansk Metal Per Påskesen, der er valgt af 25.000 medlemmer inden for it- og teleområdet.

Han mener, det vil være en klog investering, da det offentlige vil kunne opnå store besparelser, hvis flere brugte den digitale offentlige forvaltning, hvilket alle ikke formår i dag på grund af dårlige it-kompetencer.

Fra HK Privat, der organiserer 160.000 medlemmer, lyder advarslen, at Danmark vil blive delt i to halvdele og forskellen på de it-stærke og it-svage bliver større og større for hver dag der intet gøres noget.

Begrænset lyst til at tale
Finansminister Thor Pedersen (V) har ingen bemærkninger, men henviser til videnskabsminister Helge Sander.

Det samme gør leder Lars Frelle Petersen fra Finansministeriets Digitale Taskforce.

Det er imidlertid ikke lykkedes Computerworld at få en kommentar fra Helge Sander onsdag eller torsdag.

Ministeren udsendte en pressemeddelelse, da IT – og Telestyrelsen i sidste uge offentliggjorte rapporten på sin hjemmeside.

I den udtalte ministeren: “Det er godt, at vi kan følge udviklingen i danskernes evne til at bruge informations- og kommunikationsteknologierne. Samtidig får vi et indblik i, hvor der er behov for at gøre en ekstra indsats. Bedre IKT-færdigheder kan spare tid, penge og besvær ved mange af hverdagens opgaver og giver adgang til langt mere information og nye oplevelser, som kun er tilgængelige på nettet”.


Formand Peter Ussing fra Prosa, der uden tvivl har flest medlemmer på det digitale A-hold, sender også en opfordring videre til arbejdsgiverne.

“Ud over politikerne skal arbejdsgiverne også betale”, siger han og forklarer, at Helge Sanders budget næppe kan bære denne slags investeringer alene.

Rapporten fra TeknologiskInstitut viser da også, at det er en god forretning for erhvervslivet at investere i forøgelse af it-kompetencer.

Den gennemsnitlige besparelse per medarbejder i finanssektoren per år, hvis medarbejderne udnyttede it optimalt, er 94.704 kroner.

I den offentligeadministration er den tilsvarende besparelse 56.442 kroner per medarbejder per år.

Alle bør tage et ansvar
It-ordfører Magnus Heunicke fra Socialdemokraterne er indforstået med, at politikerne må trække det tunge læs, men opfordrer samtidig arbejdsmarkedsparter til at hjælpe.

”Det vil være oplagt, at pengene fra kompetencepuljen i overenskomsten mellem Dansk Industri og Dansk Metal gik til it-efteruddannelse”, siger han.

Læs mere om Danmarks kurs mod it-analfabetisme i fredagens trykte udgave af Computerworld.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
1 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Sådan ser det intelligente drømmekontor ud: Her kæmper 240 mennesker om 150 siddepladser - og de elsker det
I Polys kontor er det lykkedes at klemme 240 ansatte i et kontor med 150 siddepladser. Aligevel er medarbejdertilfredsheden er i den absolutte superliga.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Her er alt hvad du skal være opmærksom på ved den Microsoft cloud-baserede suite
Microsoft Office 365 fortsætter med at blive bedre og bedre og Office 365's kommercielle indtjening alene er steget med 38% i Q4 i 2018. Dette er måske ikke så overraskende, med styrken og fleksibiliteten in mente, men mange organisationer er stadig uvidende om begrænsningerne af Office 365, specielt når det gælder backup. I dette whitepaper kigger vi nærmere på, hvorfor Litigation Hold er en rigtig dårlig idé at bruge som backup.