Artikel top billede

Åbne standarder på vej i EU-høring

ODF eller OOXML? Selv om IT- og Telestyrelsen har modtaget mere end 60 høringssvar om åbne standarder er intet endnu bestemt. De åbne standarder skal nemlig ud i endnu en høringsrunde i alle EU-lande.

Slaget om de åbne standarder er langtfra slut.

Selv om IT- og Telestyrelsen netop har modtaget mere end 60 høringssvar fra danske organisationer, virksomheder og myndigheder om åbne standarder, er der stadig et stykke vej, indtil en afgørelse ligger fast.

De åbne standarder skal nemlig ud i en ny høring i alle EU-lande.

”Alt tyder på vi skal ud i en anden høring, hvis vi når frem til en beslutning,” siger specialkonsulent hos IT og Telestyrelsen, Rachid El Mousti, der er projektleder for høringsrunden om åbne standarder.

Har karakter af en lov

Årsagen er ifølge projektlederen, at beslutningen har karakter af en lov, fordi EU retsligt ser beslutningen om åbne standarder som en national aftale.

Og fordi beslutningen falder ind under reglerne om det indre marked, skal beslutningen notificeres af EU og samtidig ud i en høring, hvor det skal vurderes, om de åbne standarder i Danmark er en teknisk handelshindring.

Det betyder, at IT- og Telestyrelsens beslutning skal oversættes til samtlige EU-sprog og sendes ud til alle medlemslande, som så kan indsende kommentarer.

”Det kan tage fra tre til seks måneder,” fortæller Rachid El Mousti.

Udenlandske firmaer skal kunne være med

EU vil nemlig undgå, at Danmark sikrer sig, at det kun er danske virksomheder som kan levere softwareløsninger til det danske marked gennem at stille krav om udelukkende nationale standarder.

EU ser dog ikke ud til at have nogen grund til bekymring.

De åbne standarder følger nemlig et EU program, som tager højde for også denne problemstilling, fortæller Rachid El Mousti.

”Hele den måde, man har arbejdet på siden 2003, har været klar til det her,” siger han.

IT- og Telestyrelsen har i forbindelse med den danske høringsrunde modtaget mere end 60 høringssvar fra organisationer, virksomheder og myndigheder, som er offentligt tilgængelige på oio.dk.

Antallet er ifølge projektlederen usædvanligt højt, fordi det er et emne som optager rigtig mange.

Ud over de danske svar har også internationale lobbyorganisationer skrevet for at påvirke den danske beslutning.

Det er endnu for tidligt at sige noget om hvad der skal stå i rapporten, men Rachid El Mousti fremhæver at næsten alle høringssvar indledes med at rose målene for de åbne standarder.

Kun to høringssvar har været udelukkende negative.

Beslutningerne om de åbne standarder skal være klar til januar 2008.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere