Artikel top billede

Ny it skal være krumtap i TDC’s nordiske togt

TDC rydder op i selskabets morads af gamle systemer og ruster sig med en ny nordisk organisation og it-arkitektur, hvor omdrejningspunktet er et nordisk fibernetværk.

Danmarks største tele- og it-selskab, TDC, sætter alle sejl til i forsøget på at erobre det nordiske marked for erhvervstelefoni.

Krumtappen i satsningen er en ny it-arkitektur, som skal rydde op i koncernens mange gamle it-systemer.

Formålet er at binde TDC’s nordiske aktiviteter tættere sammen, så selskabet hurtigere kan sende nye tele- og dataprodukter på gaden til erhvervskunder i hele Norden.

Satsningen er i vid udstrækning koncernchef Jens Alders værk.

Han har tidligere omtalt TDC’s gamle it-systemer som “en klods om benet”.

Jager effektiviseringer

Derfor satte han kort tid efter sin tiltrædelse som topchef i TDC it øverst på dagsordenen og i januar udnævnte han Jørgen Jakobsen til TDC’s første koncern it-direktør.

Han er i fuld gang med at trække TDC væk fra en siloorienteret arkitektur til en åben, der understøtter TDC’s forretning på tværs af alle net og kunder.

Derudover handler den nye it-arkitektur om effektiviseringer.

“Vores nye it-arkitektur bliver vores konkurrencefordel og kerneforretning. For mig handler det meget om, at TDC via vores it-systemer kan få konkurrencemæssige fordele. Jo hurtigere vi kan få nye produkter på markedet, og jo billigere vi kan skabe produkterne til vores salgsorganisation, jo bedre står vi,” siger Jørgen Jakobsen.

Strømliningen af TDC’s it-arkitektur hænger tæt sammen med Jens Alders ønske om at effektivisere den danske telekoncern.

Her halter TDC nemlig efter dets to ærkerivaler i Norden, norske Telenor og svensk-finske TeliaSonera.

TDC havde i 2006 en EBITDA-margin på 28,8 procent, mens Telenor og TeliaSonera kunne prale af marginer på henholdsvis 32 og 35,4 i samme periode.

Den nordiske it-strategi står ikke alene, da TDC samtidig er i færd med at tømre tidligere adskilte forretningsenheder tættere sammen på tværs af funktioner og nordiske landegrænser.

Derfor fusionerede TDC i forrige uge dets fire datterselskaber – TDC Totalløsninger, TDC Mobile International, TDC Services og TDC Mobil – ind i moderselskabet.

Det skete primært for at styrke fokus i Norden, og TDC vil fremover have fire forretningsenheder, der tager sig af henholdsvis erhverv, fastnet, mobil og kabel-tv.

Norden er hjemmemarked

Dermed ser det ud til, at TDC gør alvor af den gamle udmelding om, at hele Norden er teleselskabets hjemmemarked.

Den strategi har det ellers været svært at få øje på andre steder end på papiret, men også her er den nordiske satsning slået igennem.

TDC har i en årrække eksempelvis opkøbt teleselskaber rundt omkring i Øst- og Centraleuropa. I dag er alle datterselskaber uden for Norden i princippet sat til salg.

Fibernetværk er trumf

Den nye organisation, it-arkitektur og nordiske fokus skal bane vej for TDC’s ekspan­sionsdrømme.

Her følger det danske teleselskab en noget anden strategi end dets nordiske konkurrenter, der både satser på private og erhvervskunder i hele Norden.

TDC har derimod stort set droppet privatkunder uden for Danmarks grænser og satser benhårdt på nordisk ekspan­sion via erhvervskunder og et nordisk fibernetværk.

Læs mere om TDC's strategi i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere