Artikel top billede

Haarder i modvind over skolernes eksamens-kaos

Margrethe Vestager (R) spurgte på et samråd i dag ind til en risikovurdering af et pilotprojekt før den afgangsprøve, der endte i systemsvigt. Undervisningsminister Bertel Haarder (V) og direktør for Skolestyrelsen Martin Isenbecker nægter at have set vurderingen.

Ifølge den radikale uddannelsesordfører viste en risikovurdering på forhånd, at det var uklogt at køre både test og afgangsprøver på samme platform.

Margrethe Vestager (R) spurgte ind til denne vurdering på et åbent samråd i Folketinget.

Vurderingen skulle være af et pilotprojekt før udviklingen af den platform, hvor afgangsprøver og obligatoriske test bliver kørt fra.

Kendte ikke vurdering på forhånd

Undervisningsminister Bertel Haarder og direktør for Skolestyrelsen Martin Isenbecker havde ikke set denne vurdering.

Senere fortalte Martin Isenbecker dog, at han havde snakket med en projektleder over telefon, som måske havde været involveret i et lignende pilotprojekt.

"Det var ikke noget, jeg kendte til på forhånd," sagde Martin Isenbecker.

Afgangsprøverne er en form for eksamen, som 9. klasse elever gennemgår, før de træder ud af folkeskolen.

De obligatoriske test er til gengæld noget, som eleverne skal igennem i løbet af deres skoletid. Der er indført tre obligatoriske test i 6. og 8. klasse i år.

Ministerens positive livssyn

Undervisningsminister Bertel Haarder påpegede, at der var indført tre nye afgangsprøver og tre nye obligatoriske test i år, og at det samlet set var gået godt, hvilket gav anledning til et sarkastisk svar fra Margrethe Vestager.

"Ministeren må have et meget optimistisk livssyn, når han siger, at afgangsprøver og testsystemet samlet set fungerer godt. Han må være udsat for en pressehetz," sagde hun.

Det meste af samrådet kom derefter til at handle om Skolestyrelsens kriseberedskab, hvor oppositionen hæftede sig ved, at lærerne ikke havde kunnet komme i kontakt med Skolestyrelsen, da systemet brød ned.

Martin Isenbecker fra Skolestyrelsen sagde, at problemet skyldtes mange opkald på grund af de mange ændringer i prøvesystemet i år, og at skolelærere kunne have haft svært ved at komme igennem allerede inden systemet brød ned.

Det fik Christine Antorini (S) til at mene, at Skolestyrelsen måtte have for få ressourcer.

"Jeg mener, at vi skal se på, hvordan vi kan undgå, at Skolestyrelsen får så mange spørgsmål," var Bertel Haarders svar. Han vil især kigge på bedre information til lærerne og bedre hjælp over internettet.

Cowi har ansvaret

Andre spørgsmål handlede om den stramme tidsplan bag den nye platform, om informationen til skolerne og om Bertel Haarders ledelsesansvar.

Generelt mente Bertel Haarder dog slet ikke, at oppositionen havde noget at komme efter, da leverandøren Cowi havde erkendt ansvaret.

"God ledelse kræver også, at man tager en risiko og begår nogle fejl. Forbrydelsen er, hvis man ikke lærer af sine fejl," sagde Bertel Haarder, der garanterede, at der vil være en backupplan til næste år, så eleverne er sikre på at gennemføre afgangsprøven på selve dagen.

Efter kontakt fra Skolestyrelsen har Computerworld lavet små rettelser i teksten. Projektlederen var fra et projekt, der var gået forud for udviklingen af de digitale afgangsprøver sidste år. Han var altså ikke fra Cowi, som først skrevet. Desuden påpeger Skolestyrelsen, at den ikke er sikker på, at dette projekt er identisk med det pilotprojekt, som Margrethe Vestager henviste til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere