It-fagforening vil undervise i omgåelse af terror-lov

It-fagforening vil undervise journalister i at omgå terror-logning. Kurserne byder på brug af ToR-nettet og skal sikre presse-og ytringsfriheden. Godt initiativ, mener pressejurist.

It-fagforeningen Prosa vil sammen med IT-Politisk Forening tilbyde journalister kurser i at kommunikere hemmeligt og sikkert med deres kilder.

Det sker for at sikre at landets medier kan beskytte kilderne ordentligt, efter at al data- og teletrafik ifølge logningsbekendtgørelsen fra lørdag skal gemmes i et år.

Det fortæller Per Henriksen, der er pressechef i Prosa.

"Vi har en viden om, hvilke redskaber man kan bruge for at sløre sin kommunikation med en vigtig kilde," siger Per Henriksen.

Frygter for åbenheden

It-fagforbundet frygter at logningsbekendtgørelsen vil sætte en effektiv stopper for whistleblowers som eksempelvis Frank Grevil.

Datalogningen vil nemlig ifølge Per Henriksen gøre det nemmere for myndighederne at finde ud af, præcis hvilken medarbejder, der har lækket oplysninger til pressen.

"Vi mener, at det er en vigtig del af demokratiet, at folk fortæller, hvad der reelt sker - også selvom magthaverne måske ikke ønsker at informationerne skal frem," siger Per Henriksen.

ToR-net og krypteringsnøgler

I praksis skal journalisterne eksempelvis lære at benytte ToR-nettet (The Onion Router), som kan sikre anonym færden på nettet.

Journalisterne skal også lære at sløre IP-adresser og udveksle nøgler til kryptering af e-mails.

Samtidig vil Prosa give råd og vejledning i at købe og bruge taletidskort til kilderne.

"Det er simpelthen et praktisk kursus i at lære, hvordan kommunikationen med en kilde bliver så sikker som muligt," siger Per Henriksen.

Det er ikke første gang, at Prosa langer ud efter logningsbekendtgørelsen.

Tidligere på året udgav fagforeningen sammen med IT-politisk Forening en cd med en lang række programmer, der kan sikre privatlivets fred på nettet.

Ikke helt ude i hampen

På Danmarks Journalisthøjskole i Århus mener afdelingsforstander i mediejura, Oluf Jørgensen, at Prosas frygt for, at logningsbekendtgørelsen kan true kildebeskyttelsen kan være velbegrundet.

Derfor mener han, at fagforbundets initiativ er positivt.

"Det er ikke helt ude i hampen. Jeg vil endda tilføje, at det ikke kun gælder det nye logningsdirektiv, men også tidligere vedtagne ændringer af retsplejeloven," siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at logningsdirektivet sammenholdt med tidligere udvidelser af retsplejeloven kan knægte ytringsfriheden, fordi en stribe ændringer udvider muligheden for at aflytte kommunikation.

Truer kildebeskyttelse

"Det bekymrende for journalister omkring kildebeskyttelsen er, at journalister for at sikre en rimelig dækning må have kontakter på begge sider af en konflikt. Hvis de så ikke længere er i stand til at sikre kildebeskyttelse, så er det jo alvorligt for pressefriheden og ytringsfriheden," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen vil logningsbekendtgørelsen derfor bære med til at gøre der vanskeligere for journalister at sikre kildebeskyttelse, hvis de beskæftiger sig med alvorlige konflikter i Danmark eller resten af verden.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at kildebeskyttelse vokser med størrelsen af de konflikter, som dækkes.

Europæisk problem

Hos den internationale organisation International Federation of Journalists fortæller Marc Gruber at man genkender problematikken, fordi EU-direktivet om datalogning også er ved at blive implementeret i eksempelvis Frankrig.

"Der er et problem. Først og fremmest for den almindelige borger, men også for journalister. Princippet om at bekæmpe terrorismen er vigtigt, også i Danmark. Men det kan give problemer med den personlige frihed og journalisters beskyttelse af kilder, " siger Marc Gruber.

Han har ikke hørt om kurser andre steder, hvor journalister uddannes i anonymitet og kildebeskyttelse.

"Man må være realistisk. Løsningen er ikke at bruge brevduer," siger Marc Gruber.

Pas På!

Generelt mener Oluf Jørgensen, at kilden eller whistlebloweren skal tænke sig godt om, hvis han gerne vil beholde anonymiteten.

"Jeg vil da sige, at der stadig er muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning," siger han.

Med det mener Oluf Jørgensen, at der stadig findes muligheder, som ikke er omfattet af den elektroniske overvågning, som eksempelvis personlige møder.

Ikke ulovligt

Ifølge juraeksperten vil journalister ikke bryde loven, selvom de med vilje omgår lognings-bekendtgørelsen ved at benytte viden fra Prosas kurser.

"Det er jo ikke ulovligt. Det er jo en rådgivning om at benytte nogle lovlige muligheder- som giver en større grad af sikkerhed mod overvågning- end hvis man bare kommunikerer løs," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen understreger Prosas kurser i sikker og anonym kommunikation de mange huller i logningsbekendtgørelsen.

Forfejlet terrorindsats

"Det er da med til at understrege, at logningsdirektivet ikke kan blive et effektivt redskab i sporingen af terrorister. De kan det simpelthen ikke. Der er peget på, at der er masser af huller," siger Oluf Jørgensen.

Dermed får logningsbekendtgørelsen mere en karakter af en overvågning af den almindelige befolkning, hvor man ikke kan være helt sikker på, at helt private ting pludselig havner forkerte steder, fortæller han.

"Der er en risiko ved enhver form for registrering. Der er en menneskelig faktor, og det betyder, at oplysninger der er registreret, kan havne hos forkerte," siger Oluf Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere