Artikel top billede

Dansk ventilationsfirma udvikler 3D-model

Dansk ventilationsvirksomhed har udviklet software, der visualiserer luftstrømme med små blå bolde i 3D.

"Blæsten kan man ikke få at se, det' der ikke noget at gøre ved," lød det i en gammel børnesang.

Som så meget anden børnelærdom skal postulatet revideres, for der er noget at gøre ved det: informationsteknologien er naturligvis i stand til at vise os blæsten.

Eller de simulerede luftstrømme, for nu at være helt præcis.

Bolde pustes rundt

Den danske ventilationsvirksomhed Lindab har udviklet visualiseringsprogrammet DIMcomfort, som kan vise luften fra et ventilationsanlæg i 3D.

Luften er afbilledet som blå bolde, der pustes ud af det tegnede anlæg på computerskærmen.

Boldenes antal og hastighed giver et godt indtryk af, hvor meget luft, der strømmer igennem systemet og hvor hurtigt.

Og ikke mindst viser det, hvor luften søger hen, når den skydes ud af ventilationsanlægget.

De blå bolde bliver røde, når de støder sammen.

På den måde får de projekterende ingeniører et hidtil uset godt overblik over, hvor kraftig ventilationen i et givent rum skal være.

Også 3D-lyd

DIMcomfort kan også simulere lyden, for når man designer ventilationsanlæg, er hyletoner en faktor, man gerne vil undgå.

Hvis rørene er for små i forhold til det lufttryk, de skal håndtere, hyler anlægget.

Når alle informationer om rummets dimensioner, længden og tykkelsen af rør og motorkraft er lagt ind i systemet, kan opstillingen afprøves i 3D-modellen.

Det er praktisk at tjekke den slags ting på modellen, inden håndværkerne går i gang med at hænge det egentlige anlæg op.

Programmet tager også højde for luftens temperatur, der har betydning for, hvordan luften bevæger sig. Kold luft er for eksempel tungere end varm.

Luft i Operaen

I Lindabs laboratoriefaciliteter i Farum kan virksomheden foretage fuldskala-forsøg med ventilationsanlæg.

For eksempel byggede man en kopi af et samlebånd til en lastbilfabrik. Ved hjælp af lastbilførerhuse i pap, som kørte af sted på samlebåndet, kunne luftens bevægelser afkodes ved hjælp af røg.

Da Lindab skulle lave ventilationsløsningen til Mærsk McKinney-Møllers folkegave, Operaen, i København, var det nødvendigt at bygge en kopi af de fire første stolerækker foran scenen, for at bestemme det helt rigtige flow i luftstrømmen.

Af alle steder, er Operaen et af de sidste, man ønsker at sidde i træk og hyletoner fra et forkert dimensioneret ventilationsanlæg.

3D-simuleringen er primært en hjælp, når man skal planlægge ventilation i standard-rum.

"3D-programmet afløser ikke fuldskala-simuleringer. Det er et hjælpeværktøj, der gør det lettere for eksperter såvel som ikke-eksperter at forstå, hvordan et ventilationssystem vil fungere," siger produktchef Jørgen Seeberg, som har været med til at udvikle programmet.

Alt i en arbejdsgang

Det er ikke planen, at 3D-applikationen skal sælges. Den skal komme Lindabs kunder til gode og bruges gratis af de rådgivende ingeniør-virksomheder, der bruger Lindabs ventilationsprodukter.

"Det er en hjælp til vores kunder, som primært er rådgivende ingeniørfirmaer, til at planlægge ventilationssystemer i nybyggerier, så de anvende vores produkter på en mere intelligent måde," siger Martin Seemann, marketingchef i Lindab.

Lindab har selv udviklet programmet, og der er direkte forbindelse til Lindabs eget beregningsprogram CADvent, der bygger på Autodesks CAD-system, AutoCad (Computer Aided Design).

På den måde kan bygningsingeniørerne dimensionere og tegne anlægget, og bestille materialer via nettet i én arbejdsgang.

Koncernen omsatte sidste år for seks milliarder kroner, og er repræsenteret i 29 lande, børsnoteret i Stockholm og beskæftiger 4.900 mennesker, 800 af dem i Danmark.

Lindab sidder ifølge marketingchef Martin Seemann på cirka halvdelen af det danske ventilationsmarked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere