Artikel top billede

Kurve baseret på Danmarks Statistisk konjuktur-barometer for it-servicevirksomheder.

Hver femte it-leder i Danmark skærer i budgettet

Hver femte it-chef i de største danske virksomheder har allerede tilpasset budgettet til en ny økonomisk situation med mindre vækst. Læs her, hvor virksomhederne planlægger at spare.

Få overblikket - gå til Computerworlds investerings-oversigt.

Læs også: Hardwareindkøb står øverst på it-chefers spareplaner.

De økonomiske stormvarsler, der i øjeblikket anføres af toneangivende amerikanske finanshuse, og som er vokset markant blot de seneste dage, ser allerede nu ud til at påvirke danske it-lederes budgetter for 2008.

I et helt ny rundspørge foretaget af Computerworld viser svarene fra 51 af de allerstørste danske virksomheder, at den økonomiske afmatning allerede nu har konsekvenser for de danske it-budgetter.

Således svarer 10 ud af 51 it-chefer, at de har fået ændret deres budget som en direkte følge af de seneste måneders økonomiske afmatning.

20 procent af de største danske virksomheder er altså blot 10 dage inde i det nye år klar til at drosle deres it-investeringer ned i 2008.

Psykologi spiller ind

For analysedirektør Per Andersen fra IDC viser Computerworlds rundspørge, at situationen lige nu er meget labil, og at virksomhederne agerer på andre faktorer end de reelle økonomiske.

”Det lader som om man har skåret i budgetterne, ikke som en konsekvens af økonomisk nedgang, som på forventning om, at det nok kommer til at gå dårligere. Det viser at der også er psykologi med i spillet,” siger Per Andersen.

Men spørgsmålet er, hvordan prognoserne ser ud på den lidt længere bane. Dribler it-sektoren uden om konjunkturafmatningen eller vækker situationen ubehagelige mindelser om it-boblen fra årtusindeskiftet til live?

Omgærdet af stor usikkerhed

Forudsigelserne om udviklingen i it-markedet i 2008 er gået fra at være trivielle til at være omgæret af stor usikkerhed.

Hvor det for mindre end et halvt år siden var et stensikkert bud at spå om fortsat gode tider for it-sektoren i de kommende år, er situationen nu den, at flere åbent taler om et regulært økonomisk tilbageslag som en reel mulighed.

Oven i købet et tilbageslag, hvor netop it-branchen står i den forreste skudlinje.

USA i recession

Store finanshuse som Morgan Stanley, Merill Lynch og Goldman Sachs har alle været på banen med forudsigelser om en nært forestående recession.

Så sent som onsdag vurderede økonomer fra Goldman Sachs, at den amerikanske økonomi allerede befinder sig i en recession.

Herhjemme lader røsterne om en snarlig krise under opsejling sig også høre midt i koret af en ellers fortrøstningsfulde eller ligefrem optimistiske branchestemmer.

”Inden for to år tror jeg det er uundgåeligt, at vi har været i gennem en eller anden form for global recession, og da it er det vigtigste investeringsprodukt, vil netop it-branchen være blandt de meste udsatte,” siger chefstrateg Thomas Thygesen fra Bankinvest.

Danmark går ikke fri

Han tilføjer, at ideen om, at Danmark kan skærme sig af fra de globale økonomiske problemer, sådan som det ellers har været muligt i en årrække, er misforstået.

”Danmark skal sammenlignes med USA, og vil være et at de første områder, der ikke kan blive ved med at holde den gående,” siger han.

Pointen er her ifølge Thomas Thygesen, at både USA og Danmark lige nu kører på grænsen af det mulige: Arbejdsløsheden kan ikke falde meget mere, og husmarkedet er hårdt pumpet.

Indikatorerne på at it-sektoren i år – recession eller ej – ikke kører lige så stærkt frem som de seneste par år er ganske klare.

Det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort tidligere på ugen bekræfter eksempelvis, at it-servicevirksomheder gennem 2007 gradvist har skruet ned for optimismen.

IDC: Blød landing
IDC er et af de analysefirmaer, der spår lavere vækst i it-markedet de kommende år, men slet ikke noget, der ligner et økonomisk tilbageslag med negative økonomiske vækstrater. Der bliver snarere tale om en blød landing, pointerer Per Andersen.

Tilbage i december 2007 nedjusterede IDC prognoserne for it-væksten med et halvt procentpoint, men Per Andersen varsler, at det ikke bliver den sidste af slagsen.

”Vi kommer til at nedjustere prognosen en gang mere i februar. Den vækst vi så ved udgangen af 2007 bliver ikke lige så høj i år,” siger Per Andersen, der gætter på, at prognosen for it-væksten i år blive skåret med mellem et halvt og et helt procentpoint.

I givet vil det betyde en vækst i omegnen af fire procent på det danske it-marked, sammenlignet med vækstrater på seks-syv procent i de foregående år. Hver gang, der ryger et procentpoint at it-væksten i Danmark betyder det en nedgang i it-markedet på omkring 600 millioner kroner.

Halvt år til nedtur

"Så om vi skal til at foretage flere justeringer af vores prognose i løbet af 2008 vil jeg slet ikke forholde mig til nu. Der er lige nu væsentligt større usikkerhedsfaktorer i markedet end for et år siden," siger analysedirektør Per Andersen fra IDC:

Også chefstrateg Thomas Thygesen i Bankinvest er i tvivl om timingen i det økonomiske tidevand.

”Min egen vurdering er, at det tager et halvt til et helt år, før det går skævt. Men jeg er tvivl om det måske kan gå endnu hurtigere,” siger han.

Læs mere i den trykte udgave af Computerworld.

Få overblikket - gå til Computerworlds investerings-oversigt.

Læs også: Hardwareindkøb står øverst på it-chefers spareplaner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere