Artikel top billede

Er fantasternes tid forbi i it-branchen?

Drømme om hurtige penge fulgte med it-iværksætterne i 1990'erne. Er de dunkle typer som svindler-dømte Klaus Riskær Pedersen færdige i it-branchen, eller er der flere fantaster på vej?

Tidligere i dag har Klaus Riskær Pedersen set dommeren i øjnene i Østre Landsret og er nu tvunget til at skifte det nålestribede jakkesæt ud med solbrændte striber i seks år, efter afgørelsen i Cybercity-sagen om bedrageri for 200 millioner kroner, der er trukket ud siden salget af Cybercity i 2005.

To andre profiler, by-kongen Peter Brixtofte fra Farum Kommune og Memory Card-direktøren John Trolle - nu John Rasmussen - er også havnet i henholdsvis politiets varetægt og søgelys, selv om deres visioner rakte til mere.

En epoke er måske ligefrem ved at være forbi for flere berygtede it-iværksættere fra de glade 1990'ere og starten på det nye årtusinde, der bød på en flodbølge af it-visioner, hvor flere selskaber druknede i ordstrømme, stjernedrømme og en boble, der bare bristede.

Det er i hvert fald sværere at være fantast i dagens it-Danmark, hvis man spørger direktør for brancheforeningen IT-Branchen, Jakob Lyngsø, om forskellen på 1990'erne og i dag.

"I dag er der kommet mere realisme ind i it-industrien, hvor vi ser langsigtede forretningsstrategier frem for de risikovillige og mindre kritiske investorer i 90'erne. Investorerne undersøger simpelthen tingene bedre i dag, og derfor skal argumentationen være mere overbevisende," forklarer Jakob Lyngsø.

Han understreger samtidigt, at mange af de sunde forretninger dengang også er sunde i dag, selv om konkurrenterne gik ned med flaget på grund af for store ambitioner og armbevægelser.

Peter Brixtofte som it-visionær

En af de virksomheder, der har klaret sig gennem skærene, er konsulentvirksomheden Columbus IT, der er stiftet i 1990 af direktør Michael Gaardboe.

Han har ikke selv turneret rundt med powerpoint-præsentationer under armen, glimtet i øjnene og munden fuld af store ord for at rejse penge til mere eller mindre tvivlsomme koncepter.

Derimod har han haft besøg af mange af de håbefulde iværksættere.

En af de besøgende var ingen ringere end tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte.

Projektleder uden erfaring koster

Borgmesteren havde i år 2000 visioner om en top-tunet kommunal it-løsning, der med udgangspunkt i it-infrastrukturen i Farum Kommune skulle udkonkurrere Kommunedata (KMD) som ene-leverandør af it-løsninger til landets kommuner.

"Vi stolede på Peter Brixtoftes visioner, fordi manden havde gode resultater med sig fra Farum Kommune, selv om vi fandt ud af, at han måske ikke gør alt lige efter bogen," fortæller Michael Gaardboe.

Projektet kostede Columbus IT 100 millioner og blev en dundrende fiasko, fordi KMD ifølge Michael Gaardboe samtidigt skruede op for musklerne, da først Odense og siden Aalborg meldte sig som interesserede i den nye løsning.

Fodboldspiller på projektlederholdet

En af de besynderligheder, som det store kommunale it-projekt blev udsat for, var da en af fodboldspillerne fra Farums førstehold blev forfremmet til it-projektleder af Peter Brixtofte, fordi fodboldspilleren var blevet skadet.

"Godt nok var han veluddannet og var lovet løn, men han vidste ikke meget om projektleder-jobbet til vores store frustration," siger Michael Gaardboe.

Og den slags projekter vil Columbus IT ikke hoppe ud i igen.

"Vi gabte simpelthen over for meget, og efter 10 fede år troede vi, at vi kunne gå på vandet," forklarer direktør Michael Gaardboe, der dog understreger at de fleste af pengene kom igen igennem salget af it-systemet til KMD.

Svindlere til enhver tid

Jubii-stifter og spamfighter Martin Thorborg har set mange fantaster komme og gå igennem årerne.

Gode råd baseret på erfaring

"Hver tid har sine svindlere, og it- og teknologibranchen vil helt sikkert også kunne fremvise flere i fremtiden," siger han til Computerworld.

Han fremhæver især nyere teknologier som søgemaskine-optimering, udvikling til mobile platforme og nano-teknologi som områder, hvor folk skal passe på.

"Man bliver jo duperet, når nogen taler om en teknologi, som, man har hørt, er fremtiden, men ellers ikke ved så meget om eller kan søge sig frem til," lyder det fra Martin Thorborg.

Brug søgemaskinerne aktivt

Og han har selv prøvet på egen krop, hvordan det er at være duperet af en it-værksætter.

Jubii-forløberen Cybernet var nær nemlig gået konkurs på grund af utidig omgang med Aldo Petersen-selskabet Telepartner, der allerede i 1996 ville udbyde ip-telefoni.

"Cybernet var et år gammelt på det tidspunkt og stod til at miste omkring fem millioner kroner på ip-eventyret, fordi vi var så imponerede over, hvad teknologien kunne," griner Martin Thorborg.

Han har dog siden lært sig, hvordan man skal undgå at falde for falske løfter.

"Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det også."

"Dernæst skal du bruge en søgemaskine til at kontrollere forretningspartnere, fordi svindlere altid trækker et slimet spor efter sig."

"Slutteligt skal du hyre en advokat, så du undgår at hoppe i en juridisk brøler og forpligte dig til noget fuldstændig åndssvagt," lyder rådene fra Martin Thorborg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere