Artikel top billede

Svenskerne kan overvåge Folketinget

Den nye svenske overvågningslov gør det fra næste år muligt for svenskerne at overvåge den elektroniske kommunikation til og fra Folketinget. Danske politikere er rystede.

Den svenske stat vil fra 1. januar kunne overvåge en stor del af kommunikationen til og fra det danske Folketing.

Folketinget er nemlig telekunde hos internet- og telefoni-leverandøren Telia, der ligesom konkurrenterne sender datapakker på kryds og tværs af landegrænserne i norden. Folketinget har desuden et antal andre leverandører, som opererer på samme vilkår.

Dermed vil en del af e-mails, webtrafik og mobiltelefoni til og fra politikerne i det danske parlament kunne aflyttes af den svenske stat, når den omdiskuterede svenske overvågningslov træder i kraft næste år.

Loven tillader nemlig den svenske overvågningstjeneste Forsvarets Radioanstalt (FRA) at kontrollere al kommunikation, der passerer landets grænse.

Jens Ottesen-Støtt, der er juridisk chef hos Telia og formand for brancheorganisationen Telekommunikations-industrien, erkender, at Folketinget eller andre danske kunder risikerer at blive overvåget som følge af den svenske lov.

"Dybest set ved jeg ikke, hvor meget garanti jeg kan give, når vi er kommet uden for landets grænser. Der er visse lande, hvor man ikke kan være sikker på, om der er en tredje på linjen," siger Jens Ottesen-Støtt.

Loven har været meget udskældt for at være al for stram, og den har splittet partierne i Sverige, hvor flere politikere har brudt med partiets politik på området.

Ingen garanti til Folketinget

Når Telia her og nu ikke kan give nogen garanti mod svensk overvågning af Folketingets og andre kunders kommunikation, skyldes det, at firmaet er ved at opbygge et overblik over, hvilke tjenester der bliver udført i de forskellige nordiske lande.

Han kan med rimelig sikkerhed garantere, at gammeldags telefoni internt i Danmark undgår en tur gennem Sverige.

Al anden trafik er selskabet i øjeblikket ved at kortlægge efter Sveriges Riksdags vedtagelse af overvågningsloven.

Ligesom konkurrenterne har firmaet opbygget et indviklet net af tjenester på tværs af geografiske grænser.

Det giver fordele og optimal ydelse af de tekniske installationer, når man som firma opererer i mange nabolande. Eksempelvis klares alle regninger måske på et system i et land, mens alle e-mails håndteres i nabolandet.

Danske politikere rystede

Men den effektiviserede globale markedsopbygning bliver nu kraftigt udfordret af den nye svenske overvågningslov.

Pludselig opstår der nu igen et behov for at holde styr på, præcis hvor en mail eller et opkald er på vej hen, for at kunne undgå at kundernes kommunikation går gennem Sverige med mulig aflytning til følge.

"Disse forskellige regler er jo et direkte slag i ansigtet på ønsket om at have store integrerede net," siger Jens Ottesen-Støtt.

Teleoperatørerne er nemlig udmærket er klar over, at den omdiskuterede svenske lov kan rejse krav fra kunderne om beskyttelse mod overvågning, fortæller Jens Ottesen-Støtt.

"Jeg vil ikke afvise, at der kan være grund til, at vi skal lave nogle ting om for at sikre vores kunder," siger Jens Ottesen-Støtt.

Tidligere har myndigheder i Finland forlangt garanti fra deres udbydere om, at deres trafik ikke går igennem Sverige.

Kræver garantier

Hos SF er retsordfører Anne Basstrup rystet over afsløringen.

"Det er helt utilstedeligt. Det kan vi ikke leve med," siger hun.

Hun vil derfor kontakte Folketingets formand, Thor Pedersen (V), og bede ham sikre, at Folketingets kommunikation ikke bliver overvåget fra næste år.

Også justitsminister Lene Espersen (K) vil blive bedt om at kontakte svenskerne for at få en redegørelse fra dem.

"Vi må sikre os, at danske borgere ikke bliver overvåget som følge at den svenske overvågningslov," siger hun.

Foghs ministerier

Retsordfører fra Det Radikale Venstre, Simon Emil Ammitzbøll, er også rystet.

"Det holder simpelthen ikke", siger han

Han vil nu bede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sikre, at ikke andre offentlige myndigheder og ministerier reelt kan blive overvåget af den svenske efterretningstjenste fra næste år.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra Ole Søndergaard, der er edb-chef hos Folketinget.

Han svarer i en mail at han af princip ikke kommenterer anliggender, der vedrører it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere