Artikel top billede

(Foto: © EC / C. Lambiotte)

Han er hele EU's pirat-kommissær

Portræt: Peter Mandelson har som handelskommissær for EU ansvaret for at forhandle den internationale antipirat-aftale ACTA på plads, på vegne af alle medlemslandene.

Fra EU's side foretages ACTA-forhandlingerne af EU-kommissionens handelskommissær, Peter Mandelson. En kontroversiel figur i britisk politik, og en central figur i Tony Blairs regering.

Før sin tid i EU-kommissionen var Peter Mandelson et kendt ansigt i England, hvor han i to omgange sad som minister i Tony Blairs regering, henholdsvis som minister for Nordirland, og som handels- og industriminister. Begge gange måtte han gå af efter anklager om korruption, som dog aldrig blev bevist.

Magtfulde venner og fjender

Peter Mandelson har altid været en ivrig fortaler for EU, lige siden sin optagelse i det britiske parlament i 1992. I parlamentet blev han gode venner med to kommende nøglepersoner, Tony Blair og Gordon Brown.

Peter Mandelson betegnes af mange som en af hovedarkitekterne bag det moderne Labour-parti, det såkaldte "New Labour," men da Labour-partiets leder John Smith døde i 1994, valgte Peter Mandelson at støtte Tony Blair som ny formand. Han arbejdede i en ledende rolle for at få Tony Blair op som ny leder, med succes, på bekostning af venskabet med Gordon Brown.

Fjendskabet mellem Gordon Brown og Peter Mandelson er den dag i dag stadig tydeligt, hvilket flere gange er kommet til udtryk i pressen.

Efter Tony Blairs afgang fra posten som premierminister har Peter Mandelson gjort det klart, at han ikke ønsker at forlænge sin post som handelskommissær i 2009, delvist grundet forholdet til nuværende premierminister Gordon Brown.

Prince of Darkness

Peter Mandelson blev i november 2004 udnævnt som Storbritanniens EU-kommissær, men allerede i starten af 2005 fik han problemer, da den engelske avis The Times kunne afsløre, at han havde holdt nytårsaften på Microsoft-medstifteren Paul Allens kæmpeyacht, Octopussy.

I februar 2007 fik Peter Mandelson igen spotlyset rettet imod sig, da han anmodede om at få en Maserati som officiel EU-tjenestebil, til en værdi af cirka 800.000 kroner. EU-kommissionens formand, Jose Barroso, afslog anmodningen, med henvisning til, at EU-skatteborgerne formentlig ikke ville kunne se, hvordan det kunne retfærdiggøres.

Før Peter Mandelsons tid som politiker, arbejdede han som tv-producer, indtil han blev udnævnt som kommunikationschef for Labour. Som en af de første fik han den tvivlsomme fornøjelse at blive kaldt spindoktor, og fik tilnavnet "Prince of Darkness."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere