Artikel top billede

Illustration: Duncan Walker / Kelvin Wakefield / iStockphoto (Foto: copyright of duncan p walker / Duncan P Walker)

Leder: Hvad gør vi, når it undertrykker?

Computerworld mener: Vi har brug for nye EU-regler, der forbyder eksport af undertrykkelses-teknologier til lande, der systematisk undertrykker menneskerettighederne.

Computerworld mener: It kan redde verden.

Det argument lyder gerne og ofte fra it-branchen, it-professionelle og alle os andre i it-Danmark. Både når det gælder rekruttering, uddannelse og erhvervsudvikling.

Lige nu ruller argumentet især med i den grønne bølge, fordi teknologien er et værktøj, som kan være med til at sikre jorden en bærerdygtig udvikling.

Men hvad så når teknologien undertrykker? Når videoovervågning, identitetskontrol og databaser bliver brugt som værktøj til at forfølge og knægte politiske modstandere.

Så er det pludselig et både etisk og udenrigspolitisk dilemma.

Hvad skal vi da gøre?

For som Milestone Systems' administrerende direktør, Lars Thinggaard, siger: "Hvad skal vi gøre?" Hans virksomhed er berømmet og hædret for sin software til videoovervågning.

Men det er også en virksomhed, der har forhandlere i lande, som massivt undertrykker borgere.

Lars Thinggaards egne ord om, at Milestone Systems kan blive videoovervågningsindustriens svar på Microsoft er helt berettiget.

Selskabet er en dansk it-succes, som vi skal være stolte af. Men medaljen har altså også en bagside.

For netop videoovervågning er et helt oplagt eksempel på teknologi, der uden videre kan drejes 180 grader og bruges til ondt i stedet for godt - til undertrykkelse i stedet for at skabe sikkerhed.

Når virksomheder opererer gennem forhandlere i lande med ry for undertrykkelse og ondt i menneskerettighederne, kan de i sagens natur ikke kontrollere, hvem kunderne er, eller hvordan produkterne anvendes.

Men giver det så ret til at melde hus forbi, hvis produkterne bruges til undertrykkelse?

Listen er lang

Våben og produkter, der kan bruges militært, er stramt kontrolleret af EU-regler og må ikke eksporteres til tvivlsomme lande uden eksporttilladelse.

Listen over produkter i farezonen er lang - 240 sider lang. Og selvom man har et produkt, der ikke står på listen, kan man ikke vide sig sikker.

Nordjyske Nordic Computer står i øjeblikket anklaget for at have overtrådt reglene, fordi virksomheden har solgt computere til den iranske banksektor - computere og servere, som myndighederne frygter kan blive brugt i forbindelse med produk­tion af masseødelæggelsesvåben.

"Reglerne om eksportkontrol er så komplekse og tvetydige, at enhver virksomhed, der eksporterer helt almindelige produkter, kan komme i konflikt med reglerne."

Sådan siger selskabets advokat, juraprofessor Erik Werlauff.

Hvis mulighederne for at anvende produkter til systematisk undertrykkelse også skal med i den ligning, vil reglerne næppe blive mindre komplicerede.

Men det er ikke noget argument for, at verdens rige lande og den globale it-branche skal lade stå til.

Det er ikke nok at krybe om bag lovens bogstaver eller landets udenrigspolitik, som ofte er den officielle forklaring.

I en tid, hvor virksomheders omdømme og corporate social responsibility (CSR) er afgørende, må it-branchen tage stilling og formidle sine holdninger til de svære spørgsmål, der handler om deres egne produkter samt menneskerettigheder - og hvorfor virksomhederne handler, som de gør.

Det er ikke en glidebane, som vil miskreditere virksomheder, der blot følger lovens bogstav. Det er tværtimod en løftestang, der gør op med et moralsk dilemma.

Vi skal ikke acceptere, at it-virksomheder sælger undertrykkelses-teknologi til verdens slyngelstater.

Det kan kun stoppes, hvis Europa står sammen. Danmark har en vægtig stemme, både når det gælder menneskerettigheder og teknologi.

Derfor må erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) stille sig i spidsen for et krav om nye EU-regler, der forbyder eksport af undertrykkelses-teknologier til lande, der systematisk undertrykker menneskerettigheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere