Artikel top billede

Deadline skrider for åbne standarder i Danmark

It-ordførerne har godkendt standard-eksperternes rapport om OOXML og ODF i Danmark. De venter nu på Konkurrencestyrelsens rapport, der kan få standard-deadlinen til at skride.

Folketingets it-ordførere og videnskabsminister Helge Sander (V) var i går trommet sammen for at diskutere standard-ekspert-udvalgets rapport om implementeringen af ODF og OOXML i offentlige myndigheder.

It-ordførerne havde ikke de store indvendinger til ekspertudvalgets fremmødte formand, Mads Bryde Andersen. Derimod var de fulde af lovprisninger for arbejdet i Helge Sanders fem mand store udvalg, der siden sommerferien blandt andet har gransket i offentlige pilotprojekter og interoperabiliteten mellem OOXML og ODF.

"Rapporten går i dybden på en saglig måde, og med rapporten i hænderne er vi alle glade for, at vi ikke valgte det ene format frem for det andet," siger Venstres it-politiske ordfører, Michael Aastrup Jensen.

Han understreger dog samtidig, at arbejdet kun er halvt overstået, fordi de folkevalgte på Christiansborg venter Konkurrencestyrelsens rapport 1. juli 2009, der er samme dato, som prøveperioden reelt udløber for de åbne standarder i Danmark.

"Jeg håber meget på, at Konkurrencestyrelsen når at blive færdig inden juli, så vi kan holde vores deadline. Det er jo ikke realistisk at implementere en eller to standarder samme dag, som vi får rapporten i hænderne," siger Michael Aastrup Jensen.

Han oplyser, at Helge Sander derfor vil tage fat i Konkurrencestyrelsen for at fremskynde processen.

Indkalder til krig

Socialdemokratiets it-ordfører, Ole Hækkerup, anser det ikke for realistisk, at den oprindelige implementeringsdeadline holder, hvis ikke Konkurrencestyrelsen på en eller anden måde får spyttet sin rapport ud, før Folketinget går på sommerferie.

"Hvis rapporten først kommer til juli, skal Folketinget genindkaldes ekstraordinært for at godkende det ene eller andet format. Den slags sker normalt kun i tilfælde af krig, og det, tvivler jeg på, vil være tilfældet i denne omgang. Trods alt," smiler socialdemokraten.

Samtidig ser han frem til at få Konkurrencestyrelsens rapport i hænderne for at granske styrelsens konklusioner om, hvorvidt især OOXML er konkurrenceforvridende.

"Standardeksperternes rapport var appetitvækkeren, men valget mellem de to formater kommer reelt nok til at afhænge af Konkurrencestyrelsens rapport," vurderer Ole Hækkerup.

Den udmelding tilslutter SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, sig.

"Udover at sikre gode betingelser for den teknologiske udvikling har formålet med standardiseringen jo også været at sikre bedre priser ved offentlige indkøb ved at bryde monopollignende forhold," forklarer hun til Computerworld.

It-ordførerne blev derfor enige om, at standard-eksperterne skal på overarbejde, når Konkurrencestyrelsens rapport bliver publiceret til sommer. Opgaven til sommer bliver sandsynligvis at sammenkæde Konkurrencestyrelsens rapport med deres egen tekniske gennemgang af de to standarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere