Artikel top billede

Leder: Digitalisering på katastrofekurs

Computerworld mener: Statens digitalisering skal være spydspidsen for it i det danske samfund, så det er ikke et øjeblik for tidligt, at Lars Løkke Rasmussen forsøger at finde tilbage på sporet.

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Det er ikke et øjeblik for tidligt, at finansminister Lars Løkke Rasmussen tager fat i rattet for at få den danske stats digitalisering tilbage på sporet.

Finansministeren bør med det samme stramme grebet og forvandle sin arbejdsgruppe til en regulær it-indsatsstyrke. En indsatsstyrke der kan rykke ud med erfarne og top-professionelle projektledere til nødlidende it-projekter.

Gennem de sidste par år har regeringen ellers imponeret med visioner for digitaliseringen af den danske stat.

I oktober 2007 brillerede skatteminister Kristian Jensen på tænketanken CIO Innovation Forums årsmøde og satte visionerne i perspektiv.

"Vi skal bruge digitalisering som vores mulighed for at effektivisere og optimere anvendelsen af den høje skat."

Han brugte billedet "at flytte ressourcer fra kolde til varme hænder": Teknologien kan automatisere administration og frigøre penge til mere personlig omsorg og service.

Forsinket og for dyrt

Siden er det heller ikke bare blevet ved ordene. Kristian Jensen har sammen med Lars Løkke Rasmussens forgænger i finansministeriet, Thor Pedersen, sat fuld skrue på digitaliseringen.

Alligevel har staten ikke styr på it-projekterne. Computerworld har undersøgt den digitale tinglysning, politiets sagsbehandlingssystem, eIndkomstregisteret og systemmoderniseringen i Skat.

Disse fire projekter er alle voldsomt forsinket og bliver mindst 600 millioner kroner dyrere end forventet. Og man kan altså få mange hjemmehjælpere for 600 millioner kroner.

Også Rigsrevisionen har været ude med riven: Skatteborgernes revisorer kritiserede i december fem mindre it-projekter for at være på slingrekurs.

Både finansministeren og skatteministeren erkender, at der er problemer. Men for snart halvandet år siden sagde Kristian Jensen ved et tætpakket årsmøde i CIO Innovation Forum:

"Fokus på de projekter, som ikke lykkes, har også gjort det muligt for os at gøre det bedre - at vurdere risikoen og gøre det, der er politisk acceptabelt."

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Business cases og tunge projektledere

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.

Men bedre er altså ikke godt nok. For kritikken fra Rigsrevisionen går netop på, at styringen af de store it-projekter er vigtig, da der historisk set er eksempler på statslige projekter, som er blevet dyrere, forsinkede og har fungeret ringere end forventet.

Nu nedsætter finansminister Lars Løkke Rasmussen så en arbejdsgruppe, der inden næste nytår skal aflevere sine anbefalinger. Sammensætningen af udvalget og den præcise beskrivelse af opgaverne er endnu ukendte.

Men mens ministeren køber sig tid med endnu en rapport, påpeger underdirektør Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management, at værktøjskassen allerede står parat.

Business cases og tunge projektledere er to klare eksempler på, hvad der skal til ifølge undersøgelsen "IT i Praksis".

"Vi har talt om business cases siden 2000, men det slår ikke igennem i de offentlige projekter. Det undrer mig, når der er beviser for, at det virker. De bedste resultater får projekter, der bruger business casen som styringsgrundlag. Ellers er det jo ligesom at spille en fodboldkamp uden mål og måltavle."

Sådan siger Ejvind Jørgensen til Computerworld. En arbejdsgruppe med anbefalinger i endnu en rapport kan nemt ende med at pege på nøjagtig de redskaber, som Ejvind Jørgensen anviser allerede i dag.

Derfor kunne en it-indsatsstyrke allerede nu tage dem i anvendelse og brede dem ud til nødlidende projekter i staten.

Spydspidsen for it

Indsatsstyrken kunne sagtens være en udbygning af den velkendte digitale taskforce.

Men det er i så fald afgørende, at taskforcen får et klart operationelt sigte, oprustes med tunge, højtuddannede projektledere og får mandat til at tvinge god projektledelse igennem.

For det er ikke bare politikere og embedsmænds ære og karriere, der er på spil.

Statens digitalisering skal være spydspidsen for it i det danske samfund. Den skal effektivisere, levere bedre service og være med til at skabe nye måder at indrette vores samfund på.

Læs også: Lars Løkke vil have styr på løbske it-projekter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere