Artikel top billede

"Vi har valgt de 5.000 kroner fordi det vel ligger et sted imellem værdien af en mobil og det hele: pc, ADSL, printer og så videre," siger Carsten Koch. Foto: Michael Bothager/Scanpix

Skatteformand: Multimedieskat skal rydde op

Sammenblanding af skattefrie ordninger, fryns og it-udstyr skal være historie, hvis det er op til formanden for regeringens skattekommission, Carsten Koch.

Multimedieskatten skal gøre skattesystemet simplere. Og hvis nogen er utilfredse, er det bare ærgerligt, lyder beskeden fra skattekommissionens formand, den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch.

Hvis man har arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, pc eller bredbånd, så vil man skulle betale skat af 5.000 kroner. Lige meget om man kun har en arbejdsgiverbetalt mobil. Eller måske alle tre ting.

Sådan lyder et af oplæggene til den sanering af særregler og fradrag, som regeringens skattekommission lægger op til.

"Vi har valgt de 5.000 kroner fordi det vel ligger et sted imellem værdien af en mobil og det hele: pc, ADSL, printer og så videre," siger Carsten Koch.

Skattekommissionens samlede forslag til omlægning af skattesystemet lægger op til, at der skal luges ud i særregler og fradragsukrudt.

Når det gælder it- og telefonordninger for medarbejdere, er reglerne delt op.

"Efter gældende regler beskattes fri telefon med en årlig standardsats på 3.000 kroner. Anden datakommunikation, som for eksempel ADSL er skattefri, hvis der er adgang til arbejdsstedets netværk. Ligeledes er arbejdsgiverbetalt pc med tilbehør i privatboligen skattefri," lyder beskrivelsen fra kommissionen

Carsten Koch forklarer, at han gerne ser et langt simplere system, hvor alle former for aflønning beskattes ens.

"Og hvis en lønmodtager synes, det er urimeligt, skal han tage det op med sin arbejdsgiver og så få kompensationen i form af mere i løn," siger Carsten Koch, som mener, at systemet er blevet udnyttet.

"Det er en uting, sådan som det er blevet i dag, hvor de to parter, arbejdsgiver og lønmodtager, finder frem til en pakke, som er karakteriseret ved, at det er tredjemand, der betaler. Nemlig alle os andre," siger han.

Lettere administration

Beløbsstørrelsen er, som Carsten Koch forklarer, fundet ud fra en gennemsnitsbetragtning af, hvad priserne er for den mindste ordning med mobiltelefon alene og op til den fulde pakke med bredbånd, mobil og pc.

Carsten Koch fortæller, at det faste beløb også skyldes et ønske om et mere simpelt system.

"Det er blevet en 'enhedsskat', fordi rigtig, rigtig mange ressourcer i dag er bundet op i administration af disse ordninger," siger den tidligere skatteminister, som mener, at modellen er både enkel og gennemskuelig.

Og han påpeger, at medarbejderne i stedet for at få goder, der gør, de skal betale multimedieskatten, kan bede om mere i løn og selv købe de services, som de ønsker.

"Hvis man kan få det billigere end skatteværdien af de 5.000 kroner, kunne man tænke sig, at man så selv anskaffede det og blev kompenseret i lønforhandlingerne," siger Carsten Koch.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere