Artikel top billede

Danske ministre retter ind efter it-kritik

Fire ministerier retter ind efter kritik fra Rigsrevisionen af dårlig styring af it-projekter.

Fire ministre på stribe anerkender det hak i tuden, som de fik af Rigsrevisionen i december, fordi beslutningsgrundlaget og projektstyringen for fem it-projekter i staten ikke var tilfredsstillende.

De fem projekter, som har budgetter på mellem 20 og 130 millioner kroner, blev kritiseret tilbage i december.

Nu anerkender de fire ministerier, der er ansvarlige, kritikken i et notat fra Rigsrevisionen, hvor ministrene også fortæller, at der er taget skridt til at rette op på problemerne i fremtiden.

Kritikken fik daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på styringen af statens it-projekter, som ikke kun halter i de projekter, Rigsrevisionen har set på.

Det fremhæver Lars Løkke Rasmussen også i det svar, han nåede at sende til Rigsrevisionen, inden hans skiftede finansministerposten ud med statsministerposten.

"Arbejdsgruppen skal blandt andet vurdere omfanget af budgetoverskridelser, tids-overskridelser og manglende målopfyldelse i statslige it-projekter samt identificere faktorer, der bidrager til at forklare disse udfordringer," skriver Lars Løkke Rasmussen i sit svar. Den tidligere finansminister regner med en forbedring af styringen som følge af arbejdsgruppens resultater.

"Når det er sagt, vil jeg også understrege, at problemerne med it-projekterne ikke kan løses en gang for alle," skriver han i brevet.

Forbedringer på vej

Flere af ministerierne, som svarer på kritikken, forklarer i deres beretninger til Rigsrevisionen, at de er i gang med at implementere styringsredskaber.

Blandt andet forklarer justitsminister Brian Mikkelsen, hvis ministerium er ansvarlig for to af de kritiserede projekter, at Rigspolitiet er ved at implementere it-styring baseret på Prince2-modellen.

Den nye styring skulle ifølge Rigspolitiet styrke den fremtidige styring af it-projekter.

Rigsrevisionen understreger i det nye notat, at det er positivt at flere af ministerierne arbejder med it-styringsmodellerne, og at flere af projekterne skal vurderes, efter de er gennemført. Rigsrevisor Henrik Otbo slutter dog sit notat med et løfte om at blive ved med at følge ministeriernes brug af digitaliseringsværktøjer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere