Artikel top billede

Netmedier i online-krig mod hjælpeorganisationer

Nyheds- og nichesites får tyvstjålet deres annonceindtægter i velgørende organisationernes navn hos AidOnline, raser FDIM. Foreningen vil prøve at få AidOnline lukket med fogedforbud.

Læs AidOnlines svar på tiltale: Web-medierne har antik forretningsmodel

En række prominente web- og online-mediefolk med formand Christian Peytz fra Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM) i spidsen raser over den danske online-tjeneste aidonline.com.

De håner tjenestens forretningsmetoder og kalder den en annoncesnylter, der på amoralsk vis forsøger at fremstå som den rene Robin Hood-virksomhed ved at støtte velgørende organisationer som Red Barnet, Kræftens Bekæmpelse og Dansk Røde Kors med annoncekroner.

Forretningsmodellen i AidOnline går nemlig ud på, at netbrugere kan downloade et plugin til deres browsere, som blokerer for alle hjemmesiders reklamer. I stedet viser browseren banner-reklamer, som AidOnline har solgt. Angiveligt giver AidOnline 80 procent af annoncekronerne til de velgørende organisationer og beholder 20 procent selv.

Fremgangsmåden betyder dog samtidig, at online-nyhedssites som Jyllands-Posten, Computerworld og Ekstra Bladet samt alle andre portaler og hjemmesider ikke får eksponeret deres annoncer, som i stigende grad er omdrejningspunktet i medieforretningen.

Fogedforbud på vej

Hos FDIM lægger formand Christian Peytz ikke fingrene imellem i kritikken af AidOnline og nødhjælpsorganisationerne.

Under overskriften "FDIM i kamp mod AidOnline" opfordrer han på det kraftigste de 12 hjælpeorganisationer, der er med i AidOnline-samarbejdet, til at trække sig fra tjenesten med øjeblikkelig virkning.

"Det går over vores forstand, at ellers seriøse organisationer kan være med til den slags. Der er formentlig tale om en ulovlig aktivitet, men under alle omstændigheder er det et uetisk tiltag," udtaler Christian Peytz på FDIM's hjemmeside.

"Med AidOnlines model snyder hjælpeorganisationerne både medierne for indtægter og annoncørerne for at få den eksponering, som de har købt og betalt. Det svarer til, hvis hjælpeorganisationerne opfordrede til, at man hackede sig ind på de kommercielle tv-stationer og udskiftede de betalte reklamefilm med andre reklamefilm," raser han videre.

FDIM forsøger nu at få nedlagt fogedforbud mod AidOnline klokken 17, hvis virksomheden ikke stopper sine aktiviteter.

Folks frie valg

Hos Red Barnet trækker kommunikationschef Mogens Damgaard på skuldrene over kritikken. Organisationen har endnu ikke modtaget penge fra AidOnline, men det håber den og har derfor ingen planer om at trække sig ud af samarbejdet.

"Hjælpeorganisationerne er blevet kontaktet af AidOnline og lovet 80 procent af omsætningen. Vi har endnu ikke modtaget penge fra AidOnline, men det håber vi da på og har derfor ingen planer om at trække os fra samarbejdet," siger han.

Han trækker på skuldrene af, at konsekvensen ved AidOnlines aktiviteter kan blive fyrede journalister, færre kvalitetsnyheder og lukning af nichesites.

"Jeg synes, kritikken er helt ude af proportioner, fordi folk jo selv kan klikke AidOnline-knappen til og fra i deres browser. Vores mission er at redde mennesker, og så må netmedierne lave en kampagne, hvis de har et problem med tjenesten," forklarer Mogens Damgaard til Computerworld.

Heller ikke fundrasising-chef Kenneth Øhrberg fra Dansk Røde Kors kan se noget galt i at være med i samarbejdet.

"Jeg mener ikke, at vi er med til at fratage netmedierne nogle indtægter. Forbrugerne har jo et frit valg, og det er i høj grad op til dem, om de vil benytte AidOnline-tjenesten eller sågar hænge et 'reklamer nej tak'-skilt på døren," siger Kenneth Ørhberg fra Dansk Røde Kors.

Læs AidOnlines svar på tiltale: Web-medierne har antik forretningsmodel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere